“Gazastrook is misschien wel al onleefbaar”

Gazastrook is misschien wel al onleefbaar

“De Gazastrook is misschien al onleefbaar”, zo waarschuwde Robert Piper, de VN-afgevaardigde voor de Palestijnse bezette gebieden. Hij deed dat bij de voorstelling van een rapport over de situatie in het gebied, tien jaar na de machtsovername door Hamas. Het rapport ‘Gaza – tien jaar later’ stelt dat de belangrijkste indicatoren uit het vorige VN-rapport van 2012 nog verder verslechterd zijn. Zo ging het reële bruto binnenlands product naar beneden, is er nog minder gezondheidszorg voor handen en bedraagt de jeugdwerkloosheid inmiddels 60 procent.

“Enkele jaren geleden voorspelden we dat Gaza snel onleefbaar zou worden, rekening houdend met een aantal indicatoren. Dat moment nadert nog sneller dan we hadden voorzien, als het gaat om toegang tot gezondheidszorg, energie en water”, waarschuwde Piper. In deze omstandigheden is voor de meesten onder ons “het punt waarop het onleefbaar wordt al voorbij”, zei hij.

In het VN-rapport van 2012 voorspelde de VN dat Gaza onleefbaar zou worden als de Israëlische blokkade niet verlicht werd. Dit rapport stelt dat de enige waterbron waarover Gaza beschikt tegen 2020 onomkeerbaar uitgeput zal zijn, als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen.

Ook de elektriciteitscrisis is de laatste maanden nog veel erger geworden, zei Piper aan BBC Newsday. “De laatste tien dagen gaat het om twee à drie uren per dag elektriciteit voor de meeste huishoudens. Gaza heeft veel hoge gebouwen en mensen die op de vierde, vijfde verdieping wonen. Als je in zulk gebouw woont, betekent dat dat je lift waarschijnlijk maar enkele minuten per dag goed werkt, en dat de waterdruk zo laag is dat het water niet hoger dan de derde verdieping geraakt.”

In een reactie op het rapport schoof de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon de verantwoordelijkheid af op Hamas, omdat de beweging “de afgelopen jaren niet enkel onophoudelijk aanvallen uitvoerde op onschuldige Israëli’s, maar ook enkel pijn en vernieling heeft gebracht voor de bevolking van Gaza.”

De islamitische beweging Hamas greep in juni 2007 de macht in Gaza, na een machtsstrijd met de rivaliserende partij Fatah. Israël besliste daarop een blokkade op te leggen, waardoor goederen en mensen de strook zeer moeilijk in en uit kunnen.

bron: Belga