Elf landen onderhandelen zonder VS over TTP-handelsverdrag

Vertegenwoordigers van elf landen rond de Stille Oceaan zijn woensdag opnieuw onderhandelingen gestart over het Trans-Pacific (TTP) vrijhandelsverdrag, ditmaal zonder de Verenigde Staten. De elf kwamen bijeen in Hakone, in de buurt van Tokio.
Begin dit jaar besliste de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump om zijn land uit het TTP terug te trekken. De elf overblijvende landen (Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, en Vietnam) zijn nu op zoek naar een nieuw elan.

Om in voege te treden moeten zes landen die samen minstens 85 procent van het bbp vertegenwoordigen, het TTP-verdrag ratificeren. Maar de VS alleen al zijn goed voor 60 procent van het bruto binnenlands product. Japan, de grootste overblijvende economie, hoopt nu om de voorwaarden van ratificatie te kunnen aanpassen, zonder dat er aan de inhoud iets wijzigt.

In november vindt voor de regio een economisch forum plaats in Vietnam. De tijd dringt, zei Kazuyoshi Umemoto, de onderhandelaar voor Japan bij de start van de meeting.

bron: Belga