Politie over TML-screening: “Toelating burgemeesters is onze wettelijke basis”

Politie over TML-screening: "Toelating burgemeesters is onze wettelijke basis"

De federale politie bevestigt dat alle 400.000 ticketeigenaars van Tomorrowland proactief werden gescreend en dat er op basis daarvan een beperkt aantal toegangsweigeringen zijn gebeurd. “We hebben daarvoor de toelating nodig van de burgemeesters van Boom en Rumst en die hebben we, daarover is in beide gemeenten een reglement gestemd”, zegt woordvoerder Peter De Waele. “Er worden al langer fysieke betonblokken geplaatst aan grote evenementen en in dit geval hebben we bekeken of we ook een soort van digitale betonblokken konden creëren.” Alle ticketeigenaars – en trouwens ook alle medewerkers van het festival – werden door de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie gehaald. “Daarbij werden heel wat mensen geseind voor kleine en grotere feiten, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt De Waele. “Ieder dossier is nog eens individueel bekeken, dus niet gewoon door een computer, en uiteindelijk is er een beperkte selectie overgebleven.”

Tomorrowland zou het eerste festival zijn waarbij in ons land zo’n screening is gebeurd. “Iedere veiligheidsverantwoordelijke van een festival moet voor zichzelf uitmaken wat hij wenselijk of mogelijk acht”, zegt De Waele daarover. “Tomorrowland werkt bijvoorbeeld al langer met tickets op naam, dat is natuurlijk een voorwaarde. Verder heb je ook de toestemming van de burgemeester nodig.”

Volgens Tomorrowland zijn er tot nu toe 38 ticketeigenaars die een toegangsweigering ontvangen hebben. Over de screening van de medewerkers heeft het festival nog geen cijfers. De Privacycommissie gaf al te kennen dat ze niet vooraf op de hoogte was gebracht van de screening en opende samen met de toezichthouder van de politie Comité P een onderzoek.

bron: Belga