Merkel wil TTIP-onderhandelingen met VS nieuw leven inblazen

Merkel wil TTIP-onderhandelingen met VS nieuw leven inblazen

De Duitse bondskanselier wil de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handels- en investeringsverdrag (TTIP) nieuw leven inblazen. “Een trans-Atlantisch verdrag blijft voor mij aan de orde van de dag”, zei ze dinsdag tijdens een conferentie met 1.500 zakenlui in München. Volgens Merkel is de Amerikaanse president Donald Trump bereid om de gesprekken te herstarten. Merkel is altijd een van de grote pleitbezorgers geweest van een Europees-Amerikaans vrijhandelsverdrag. Tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen toonde Trump zich echter zeer kritisch voor zulke verdragen omdat ze Amerikaanse jobs zouden vernietigen. Ook nu hij zijn intrek in het Witte Huis genomen heeft, bepleit hij een protectionistische agenda. De 14de en voorlopig laatste ronde van de TTIP-onderhandelingen vond in juli 2016 plaats.

Op een conferentie van Angela Merkels CDU zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross vorige maand dat Trump nu toch bereid is de gesprekken te hervatten. Merkel toonde zich dinsdag standvastig in haar verdediging van vrijhandel. “Het is al herhaaldelijk aangetoond dat open markten economische voordelen hebben, en dat geldt voor alle betrokkenen”, klonk het. Globalisering is een feit, “of we het nu willen of niet”.

De leiders van de G20, onder wie Merkel en Trump, namen zaterdag nog een verklaring aan waarin ze zich ertoe engageren “protectionisme te bekampen”, inclusief oneerlijke handelspraktijken. Ze erkennen ook de rol van “legitieme handelsverdedigingsinstrumenten”.

bron: Belga