Konta schakelt Halep uit en schenkt Pliskova eerste plaats op wereldranglijst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Publiekslieveling Johanna Konta (WTA-7) heeft zich dinsdag voor de halve finales van Wimbledon geplaatst. De 26-jarige in Australië geboren Britse schakelde het Roemeense tweede reekshoofd Simona Halep (WTA-2) uit. In 2 uur en 38 minuten werd het 6-7 (2/7), 7-6 (7/5) en 6-4. Daardoor lost niet Halep, maar wel de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA-3) de Duitse Angelique Kerber af als nummer een van de wereld. Halep had in Wimbledon de halve finales moeten bereiken om maandag de mondiale nummer een van het vrouwentennis te worden. De 25-jarige Pliskova, die er in Wimbledon al in de tweede ronde uitging, is de 23e nummer een in de geschiedenis van de WTA-ranking. Ze wordt de eerste Tsjechische nummer een. Martina Navratilova was namelijk al tot Amerikaanse genaturaliseerd toen ze 1978 de hoogste plaats op de wereldranglijst bereikte.

Om een plaats in de finale gaat Konta donderdag het gras op voor een duel met de Amerikaanse Venus Williams (WTA-11). De 37-jarige vijfvoudige toernooiwinnares nam in haar kwartfinale in 1 uur en 13 minuten met 6-3 en 7-5 de maat van de Letlandse Jelena Ostapenko (WTA-13). In de onderlinge confrontaties leidt Konta met 3-2, maar Williams won wel het jongste duel. in mei schakelde ze de Britse uit in de achtste finales van het graveltoernooi in Rome (6-1, 3-6, 6-1). Op gras stonden de twee nog niet eerder tegenover elkaar.

Konta is de eerste Britse halvefinaliste op Wimbledon sinds Virginia Wade in 1978. Wade, maandag 72 geworden, is ook de laatste Britse die het toernooi won. Dat deed ze in 1977.

bron: Belga