Het verval van het wildleven gaat steeds sneller

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wereldwijd is er een biologische verval van het wildleven bezig, zo blijkt uit een nieuwe studie die maandag verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Het verval gaat ook steeds sneller, en zal in de toekomst ook nog meer diersoorten treffen.

Meer dan 30 procent van de gewervelde diersoorten is in verval, zowel in aantal als in geografische spreiding. "Het gaat om een biologisch verval wereldwijd, zelfs als de soorten nog altijd ergens op aarde bestaan", zegt onderzoeker Rodolfo Dirzo, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Stanford.

De onderzoekers brachten de geografische spreiding in kaart van 27.600 vogelsoorten, amfibieën, zoogdieren en reptielen. Ze analyseerden de dalingen van de populatie van 177 soorten zoogdieren tussen 1990 en 2015. Alle 177 soorten verloren minstens 30 procent van hun geografisch gebied, en 40 procent ervan verloor meer dan 80 procent. Vooral de zoogdieren van Zuid- en Zuidoost-Azië worden fel getroffen: alle onderzochte grote soorten verloren er meer dan 80 procent van hun geografisch gebied, zeggen de onderzoekers.

Het dalende aantal wilde dieren komt volgens de onderzoekers vooral door het verlies van hun habitat, de overconsumptie van hulpbronnen en de vervuiling. Ook de klimaatopwarming kan er meer en meer toe bijdragen. Extra zorgwerkend is dat de daling ook steeds sneller gaat. "Veel diersoorten die tien of twintig jaar geleden relatief veilig waren zijn nu in gevaar", stelt de studie.

Het verval is de voorbode van het verdwijnen van verschillende andere diersoorten, klinkt het. De onderzoekers roepen daarom op de oorzaken van het verdwijnen van het wildleven aan te pakken, met name overbevolking en overconsumptie.

Bron: Belga