Haïti krijgt na meer dan twintig jaar opnieuw eigen leger

Haïti krijgt na meer dan twintig jaar opnieuw eigen leger

Na meer dan twintig jaar wordt er in Haïti opnieuw werk gemaakt van een nieuw leger. De Haïtiaanse regering heeft een rekruteringscampagne gelanceerd voor mannen en vrouwen, schrijft BBC dinsdagavond. Het leger in Haïti werd na een militaire coup in 1995 ontbonden. Na de eerste als democratisch beschouwde verkiezingen werd president Jean-Bertrand Aristide afgezet door een militaire staatsgreep in 1991. Met behulp van de Fransen, Amerikanen en uiteindelijk de Verenigde Naties, werd de coup in 1994 tenietgedaan en Aristide opnieuw op de presidentiële troon geplaatst.
Als gevolg van deze historie werden het leger en de luchtmacht in Haïti in 1995 ontbonden. Nu, meer dan 20 jaar later, maakt de overheid opnieuw werk van een Haïtiaans leger. Een campagne werd gelanceerd om 500 mannen en vrouwen tussen 18 en 25 te vinden voor het leger, dat voornamelijk zal ingezet worden bij natuurrampen en grenscontroles, klinkt het.
Deze aankondiging komt een paar maanden na de beslissing van de VN om het contingent blauwhelmen uit het Caraïbische land terug te trekken.
Na de afschaffing van het leger stond de police national d’Haïti (PNH) in voor de ordehandhaving en defensie van het land.

bron: Belga