Ontnederlandsing Vlaamse rand blijft aanhouden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aandeel Nederlandstalige moeders blijft in de meeste gemeenten van Halle-Vilvoorde verder dalen. Opnieuw zijn er meer Franstalige dan Nederlandstalige geboorten in zeven belangrijke gemeenten van de Vlaamse Rand (buiten de faciliteitengemeenten). Zo blijkt uit de analyse die de Vlaamse Volksbeweging (VVB) jaarlijks maakt van de nieuwe geboortecijfers van Kind en Gezin. Voor heel Halle-Vilvoorde was de daling aan Nederlandstalige kant in 2016 (-0,3 procent) minder fors dan de vorige jaren, maar dit neemt niet weg dat de situatie in de meeste gemeenten van de 'Vlaamse Rand' blijft verslechteren, vat de VVB samen. In vergelijking met 2010 daalde het aandeel Nederlandstalige geboorten gemiddeld met 1,3 procent per jaar (van 54,8 naar 46,8) en steeg het aandeel Franstalige geboorten met 0,9 procent per jaar (van 27,1 naar 32,3 procent). De cijfers bewijzen volgens de VVB "andermaal dat er veel te weinig inspanningen geleverd worden om Nederlandstalige gezinnen aan te moedigen om te blijven wonen in de Vlaamse rand. Het beleid op dit vlak (onder meer de initiatieven van Vlabinvest) zijn nog altijd veel te beperkt, om niet te zeggen een druppel op een hete plaat".

In vier van de zes faciliteitengemeenten (Kraainem, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos) stelt de VVB aan Nederlandstalige kant "een stagnatie vast op het uiterst lage cijfer van de voorbije jaren". In Drogenbos is er opnieuw één Nederlandstalige geboorte (op 74). In Wemmel is er een vooruitgang van 11 naar 15 procent, maar in Wezembeek-Oppem zakken de Nederlandstalige geboorten naar een schamele 4 procent (nog 6 op 131). In diezelfde gemeente stijgt het aandeel Franstalige geboorten van 57 naar 67 procent. Ook in Kraainem, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode is er aan Franstalige kant een stijging. Enkel in Wemmel noteren we een daling (van 63 naar 56 procent).

In de rest van Halle-Vilvoorde blijft de situatie voor de VVB zeer alarmerend. In Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Machelen, Zaventem, Overijse en Hoeilaart, worden opnieuw meer Franstalige kinderen geboren dan Nederlandstalige. In Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Overijse en Hoeilaart is nog maar een derde van de geboorten Nederlandstalig. Zaventem zit al acht jaar onder de 30 procent. In Vilvoorde wordt, net als in Machelen, nog slechts door een kwart van de jonge moeders Nederlands gesproken, versus 33 en 37 procent Frans. Daarnaast zorgen de allochtone moeders voor respectievelijk 40 en 36 procent van de geboorten.

bron: Belga