Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het kader van de "mars van moslims tegen terrorisme" is omstreeks 11 uur een zestigtal imams aangekomen op het Brusselse Beursplein. Volgens de politie was daarbij een zestigtal kijklustigen aanwezig. Een persoon verstoorde het evenement. Die werd overmeesterd en weggeleid, maar niet opgepakt, aldus Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. De imam Hassen Chalghoumi, de voorzitter van de Conferentie van imams in Frankrijk en co-organisator van de mars, bedankte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voor zijn aanwezigheid en steun. Hij zei dat de terroristen de islam en moslims hebben besmeurd. "Enkel veiligheidsmaatregelen treffen volstaat niet als we het gewelddadige extremisme tot op de wortel willen uitroeien", verklaarde Jambon. "We moeten het sociaal weefsel versterken." Volgens de minister moeten we "ons samenlevingsmodel" promoten en aan jongeren duidelijk maken dat onze samenleving ontelbare mogelijkheden biedt. "Grijp die. We zullen jullie daarbij helpen."

De toespraak van de rabbijn Avi Tawil, directeur van het European Jewish Community Centre, werd verstoord door een man, die hem ook een leugenaar noemde. Agenten overmeesterden de man en verwijderden hem van het plein.

Met de mars willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat de moslimgemeenschap en het terrorisme los staan van elkaar. De mars doet Europese steden aan die de voorbije jaren getroffen werden door terreuraanslagen. Een sterke daad, zo oordeelde de Brusselse schepen van Erediensten Alain Courtois (MR).

bron: Belga