Magnette zet punten die cdH blokkeerde opnieuw op agenda van Waalse regering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Waals minister Paul Magnette (PS) heeft de punten die vorige donderdag door het cdH werden geblokkeerd, opnieuw op de agenda van de ministerraad van deze week geplaatst. Dat kondigde hij in commissie aan in antwoord op een vraag van Stéphane Hazée (Ecolo). Het cdH blokkeerde donderdag een dertigtal punten - bijna een derde van het totaal - bij gebrek aan voorafgaand akkoord binnen de meerderheid en aan de budgettaire gevolgen van de beslissing. Het ging onder meer om de afschaffing van het kijkgeld en subsidies aan ondernemingen en vzw's.

"Juridisch blijft onze regering volledig in functie en alle dossier die afgewerkt zijn worden dus ingeschreven op de agenda van de ministerraad om onderzocht te worden. Politiek gezien is de toestand anders: de PS werkt gewoon door, we hebben nog geen enkel dossier geblokkeerd, maar het cdH heeft er al een dertigtal tegengehouden, onder meer over subsidies aan bedrijven en vzw's. Ik heb die terug op de agenda geplaatst. Ik wacht dossier per dossier welke houding cdH zal aannemen", zei Magnette.

De Waalse regering noemt de toestand absurd: "De eerste dagen dachten we dat het cdH een andere meerderheid had voorbereid en snel een constructieve motie van wantrouwen zou indienen. Het is dan ook normaal dat we onze schuiven hebben leeggemaakt en de machtswissel voorbereiden. Maar blijkbaar was de operatie niet zo goed voorbereid". Volgens hem is de toestand zeer schadelijk en zorgt ze voor veel onzekerheid, vooral bij ondernemingen, en mogelijk zelfs voor een verlamming. "Ik kan cdH niet dwingen om van houding te veranderen. Ik moet de toestand blijven ondergaan. Ik hoop enkel dat deze absurde toestand niet te lang duurt".

bron: Belga