Loonkloof met de buurlanden blijft, maar wordt kleiner

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een nieuwe Duitse studie bevestigt de evolutie van de Belgische lonen en de verhouding tot de buurlanden. België kent na Denemarken de hoogste loonkost in Europa, maar de Belgische lonen groeiden in 2016 nauwelijks, waardoor de concurrentiepositie tegenover de buurlanden verbeterde. Het Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) van de onderzoeksinstelling van de Duitse vakbonden, de Hans-Böckler-Stiftung, boog zich opnieuw over de loonkost.

De loonkost in de Belgische private sector kwam vorig jaar uit op 41,2 euro. Enkel in Denemarken (43,8 euro) ligt die nog hoger en Zweden staat op drie (41,1 euro). Luxemburg staat op de vierde stek, Frankrijk op vijf (36,3 euro).

Duitsland zit in de middengroep met 33,6 euro per uur. Opvallend: Nederland duikt onder Duitsland met een lagere loonkost (33,4 euro), zodat Duitsland voortaan op de zevende plek staat en Nederland op de achtste. De private lonen zijn in Duitsland in 2016 dan ook met 2,5 procent gestegen, tegenover +1,1 procent in Nederland. Het grootste buurland zit ook duidelijk boven het EU-gemiddelde (+1,6 procent) of dat van de eurozone (+1,3 procent).

Hier scoort België wel goed en werkt het de loonhandicap weg: de private lonen namen vorig jaar 0,1 procent toe. Het Belgische beleid van loonmatiging en de indexsprong komen daarmee dus duidelijk tot uiting in de Europese statistieken. Het nieuwe interprofessioneel akkoord heeft overigens bepaald dat de lonen de komende twee jaar met 1,1 procent bovenop de index mogen stijgen.

Voor Frankrijk staat +1,5 procent in de tabellen.

bron: Belga