Griekse crisis voor het eerst in vijf jaar tijd niet op agenda van Eurogroep

Griekse crisis voor het eerst in vijf jaar tijd niet op agenda van Eurogroep

De ministers van Financiën van de Eurozone zijn bijeen in Brussel voor een nieuwe vergadering van de Eurogroep. Opvallend afwezig agendapunt: de Griekse crisis. “We hebben het voor één keer niet over de situatie in Griekenland”, lachte bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici bij aanvang van de top. “Dat is een goed teken: het betekent dat de zaken vooruitgaan.” Volgens de Fransman is het de eerste keer in vijf jaar tijd dat de Eurogroep samenkomt in Brussel en het niet over Griekenland heeft. Vorige vrijdag bereikten de Eurozone-landen een akkoord over een nieuwe schijf noodhulp voor Griekenland. Athene krijgt 8,5 miljard euro om enkele belangrijke schuldaflossingen te realiseren en aan andere financiële verplichtingen te voldoen.

Het verse geld moet Griekenland de mogelijkheid geven om “meer te investeren, jobs te creëren, de groei te stimuleren en de sociale cohesie te versterken”, meent Moscovici. “Voor ons is het lot van de Griekse bevolking prioritair. We willen dat Griekenland hervormd en sterker uit de crisis komt”, klonk het.

De ministers van Financiën zullen het maandag in Brussel vooral hebben over de toekomst van de eurozone. Die staat voor het eerst op de agenda van de Eurogroep, “maar zeker niet voor het laatst”, zei Moscovici bij aanvang.

Hij herhaalde dat het Europees parlement “ambitieus” is, met onder meer plannen voor een bankenunie en een “echte budgettaire integratie”. De eurocommissaris herhaalde daarbij nog eens zijn pleidooi voor een aparte begroting voor de eurozone en voor beter bestuur. Concreet moeten de posten van voorzitter van de Eurogroep en eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken fusioneren, en wil Moscovici ook meer controle op de rekeningen door het Europees parlement.

bron: Belga