Brusselse raadkamer verlengt voorlopige hechtenis broers Saouti

Khalid (40) en Akim (37) Saouti, de twee broers die woensdag opgepakt werden in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo meldt het federaal parket. Volgens hun advocaten ontkennen beide broers wel dat ze terreurplannen hadden. Franse en Belgische speurders kwamen woensdagochtend in actie om een terrreurcel op te rollen die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast maar woensdag stootte de politie alvast op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook onder meer uniformen van politie en de civiele bescherming.

In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn, en in België vlogen de broers Akim (40) en Khalid (37) Saouti in de cel. Beiden zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 nog tot 6 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme.Uit het onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti de voorbije weken regelmatig telefonisch contact hadden en dat er minstens één ontmoeting was in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti de garagebox bezoekt waar woensdag de wapens gevonden werden.

“De wapens die in die garagebox zijn gevonden, waren van Akim Saouti”, zegt meester Xavier Carrette, de advocaat van Akim Saouti. “Ook het andere materiaal was van hem. Verder speurwerk zal moeten duidelijk maken of het inderdaad om een terrorismedossier gaat of dat we eerder te maken hebben met groot banditisme. Mijn cliënt en zijn broer hadden alvast geen terreurplannen, minstens is er in het dossier niets dat daarop wijst.”

bron: Belga