ArcelorMittal in Gent bij grootste vervuilers van Europa

door
Belga
Leestijd 1 min.

ArcelorMittal in Gent is een van de meest vervuilende fabrieken van Europa. Dat blijkt uit een rapport van het Europese Milieu-Agentschap waarover De Standaard maandag bericht. De fabriek in de Gentse haven scoort vooral slecht voor zware metalen en fijn stof (pm10). De cijfers van het Europees Milieu-Agentschap hebben betrekking op 2015. In totaal werden zo'n 35.000 industriële faciliteiten en 3.400 energiecentrales onderzocht op acht belangrijke vervuilende stoffen in lucht en water. Volgens het rapport is er een verbetering merkbaar, maar doen vooral kolengestookte centrales het nog erg slecht. Ook de staalsector blijkt erg vervuilend.

De meest vervuilende sites bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk (14), Duitsland (7), Frankrijk (5) en Polen (5). Zo'n 59 fabrieken worden genoemd als 'topvervuilers', waarbij dus ook ArcelorMittal uit Gent.

De staalfabriek in de Gentse haven was in 2015 verantwoordelijk voor 5,8 procent van alle zware metalen (cadmium, kwik en lood) die in Europa werden uitgestoten. De Gentse fabriek bezet hiermee de vierde plaats, na US Steel in het Slovaakse Kosice, Eesti uit Estland en ThyssenKrupp Schwelgern in Duitsland.

Ook qua fijn stof (pm10) behoort de fabriek in Gent tot de zwaarste vervuilers van Europa. De fabriek is verantwoordelijk voor 1,5 procent van alle uitstoot, goed voor een negende plaats in Europa. De grootste uitstoot van fijn stof staat op het conto van het Britse Scunthorpe Intergrated Iron And Steel Works (3,4 procent).

bron: Belga