Werkgevers denken dat langdurig werklozen minder gemotiveerd zijn

Langdurige werklozen
Belga / L. Dieffembacq

Langdurige werklozen worden vaak afgewezen omdat werknemers denken dat ze minder gemotiveerd zijn. Dat blijkt uit een doctoraat van Eva Van Belle van de groep Sociale Economie aan de UGent.

Zo’n 219 recruiters kregen vijf fictieve sollicitanten voorgeschoteld waar ze een oordeel over moesten vellen. “Deze sollicitanten verschilden van elkaar in geslacht, opleidingsniveau, werkervaring, sociale activiteiten en werkloosheidsduur (van 1 tot 36 maanden). De deelnemers rangschikten deze kandidaten en gaven aan in welke mate ze deze zouden uitnodigen voor een jobgesprek. Daarnaast beoordeelden ze de sollicitanten op acht kenmerken, waaronder ingeschatte motivatie en intellectuele en sociale vaardigheden”, klinkt het.

Belangrijkste reden voor afwijzingDe resultaten van het onderzoek bevestigen eerdere internationale bevindingen. “Recruiters worden bij het oordelen over kandidaten geconfronteerd met zeer beperkte informatie. Zij gebruiken dan de informatie waar ze wel over beschikken om andere zaken die hen interesseren te voorspellen. Wat uit ons onderzoek zeer duidelijk naar voren komt, is dat ze langdurige werkloosheid zien als een signaal van lagere motivatie. Dit blijkt veruit de belangrijkste reden waarom langdurig werklozen vaker meteen worden afgewezen bij het solliciteren”, zegt Van Belle.

Motivatie benadrukken

Verder zien werkgevers langdurig werklozen als minder verstandig, minder sociaal vaardig, minder mee met recente technologieën en minder gemakkelijk op te leiden. Het is dus belangrijk dat werkzoekenden in hun cv en motivatiebrief duidelijk hun motivatie benadrukken, besluit de onderzoekster.