Opnieuw druk verkeersweekend voor de boeg

Opnieuw druk verkeersweekend voor de boeg
Belga / D. Waem

Mobiliteitsorganisaties VAB en Touring voorspellen dat het volgend weekend opnieuw erg druk wordt op de weg, vooral voor vertrekkend verkeer. Dit weekend zijn er voor het eerst ook problemen te verwachten voor terugkerend verkeer.

In Zuid-Nederland start dit weekend de vakantie, wat drukte op onze wegen zal veroorzaken. Vrijdagnamiddag en -avond wordt het al erg druk voor het vertrekkend verkeer op de E40 van Brussel naar de kust en op de E411 van Brussel naar Luxemburg. Zondagavond is file mogelijk van de kust naar het binnenland.

Franse drukteIn Frankrijk begint de hinder al op donderdag, door de nationale feestdag op vrijdag 14 juli in Frankrijk. Touring voorspelt moeilijk verkeer met kleinere files rond de hoofdstad Parijs en elders erg druk verkeer met kleinere files. VAB verwacht zich aan een “oranje” dag. Zaterdag wordt het dan erg druk met lange files in Zuidoost-Frankrijk. Zondag worden nog problemen verwacht voor vertrekkend verkeer in de regio Rhône-Alpes. Voor de terugkeer wordt het druk op zaterdag in Rhône-Alpes en op zondag in Zuidoost-Frankrijk.

Pas op aan de grenzen

In Duitsland start de vakantie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op de traditionele knelpunten wordt het vrijdagnamiddag erg druk met files voor het vertrek. Ook in Zwitserland zal er veel verkeer zijn met kleinere files. Op zaterdag is het in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk een rode dag. Probleemgevallen in Oostenrijk zijn de grensovergangen met Duitsland, de Fernpassstrasse en de Karawankentunnel richting Slovenië. In Zwitserland vormt zich traditioneel veel file aan de Gotthardtunnel, die ook nog eens aan de grensovergang met Italië bij Chiasso tot stand komt. Zondag blijft het ook nog druk in Zwitserland.

Vertrek op zondag

In de drie landen wordt het zaterdag ook erg druk richting het noorden. Zondag blijft het nog druk in Duitsland en Zwitserland voor terugkerend verkeer. Wie komend weekend naar het buitenland vertrekt, doet dat best op zondag. Voor de Belgische kust vertrekt men het best op vrijdag na 21 uur, zaterdag tussen 7 en 9 uur of na 15 uur.