Terreurdreiging – Fransman die samenwerkte met broers Saouti in verdenking gesteld en opgesloten

Een 42-jarige Fransman die verdacht wordt van het plannen van een aanslag met twee Belgische broers, is zondag door een Franse rechter in verdenking gesteld en in voorlopige hechtenis genomen, zo is van een gerechtelijke bron vernomen. De Fransman, die dinsdagnacht in Rijsel werd opgepakt, wordt onder meer vervolgd voor “criminele terroristische bendevorming” en “verwerving, bezit en transport van wapens”, preciseert de bron. De man werd op verzoek van het parket van Parijs in voorarrest geplaatst.
De Belgische broers Akim Saouti (40) en Khalid Saouti (37) werden woensdag in Brussel aangehouden wegens “deelname aan een terroristische groep”. Ze waren dinsdagnacht in Anderlecht opgepakt. Verscheidene verdachten worden volgens een bron dicht bij het dossier nog gezocht in België.
De Fransman zat vier keer in de gevangenis voor diefstal en geweld. Nadat hij in mei 2015 was vrijgekomen, hielden de Franse inlichtingendiensten hem in het oog omdat hij in de gevangenis geradicaliseerd was. De speurders van de dienst DGI (Direction générale de la sécurité intérieure) zagen hem meermaals heen en weer naar België reizen en zagen hem in het gezelschap van de geradicaliseerde broers Saouti terwijl ze met tassen bezig waren aan een garage in Anderlecht.
“De vrees dat weldra zou worden toegeslagen in Frankrijk of België, leidde tot de golf van arrestaties”, zei een bron dicht bij het onderzoek. “Tot nu toe is geen enkel doelwit geïdentificeerd.”

Bron: Belga