Liu Xiaobo kan naar buitenland worden gebracht

Liu Xiaobo kan naar buitenland worden gebracht

De twee buitenlandse artsen die Liu Xiaobo bezocht hebben, zijn van mening dat de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar wel degelijk veilig naar het buitenland kan worden gebracht. Dat hebben ze laten weten in een gezamenlijke mededeling. De 61-jarige Liu, die in 2009 tot 11 jaar cel veroordeeld werd, lijdt aan terminale leverkanker. Hij had aan de Chinese overheid gevraagd om naar het buitenland te mogen gaan voor een behandeling. Maar China heeft dat verzoek afgewezen, omdat burgers die hun straf nog niet hebben uitgezeten, wettelijk gezien het land niet mogen verlaten. Het ziekenhuis waarin Liu is opgenomen, heeft in een verklaring ook benadrukt dat “een Chinese expert meldt dat het transport van de patiënt niet veilig is”.

Maar de Duitse chirurg Markus Büchler en de Amerikaanse oncoloog Joseph Herman, de twee buitenlandse artsen die zaterdag een bezoek hebben gebracht aan de Nobelprijswinnaar, spreken dat laatste nu tegen. “Hoewel aan ieder transport van een patiënt een zeker risico verbonden is, zijn professor Büchler en professor Herman van mening dat de patiënt met de gepaste verzorging en ondersteuning getransporteerd kan worden”, zo luidt het in hun verklaring. Ze stellen in de mededeling wel dat de overbrenging naar het buitenland “zo snel mogelijk” moet gebeuren.Büchler en Herman zeggen ook dat hun instellingen – respectievelijk de universiteit van Heidelberg en het MD Anderson Cancer Center in Houston (Texas) – bereid zijn om Liu op te nemen.

Liu is medeauteur van het Charter 08, een document dat in 2008 werd getekend door 300 intellectuelen en waarin wordt opgeroepen tot een “vrije, democratische en grondwettelijke staat” in China. Hij werd daarvoor tot een gevangenisstraf van 11 jaar veroordeeld wegens “subversief” gedrag. In 2010 werd hij voor zijn strijd voor de burgerrechten in China beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

bron: Belga