Tour de France - Lilian Calmejane snelt naar ritoverwinning

door
Belga
Leestijd 3 min.

Lilian Calmejane (Direct Énergie) heeft zaterdag in het Station des Rousses na 187,5 kilometer de achtste rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman finishte met een voorsprong van 37 seconden op de Nederlander Robert Gesink. De Fransman Guillaume Martin won op 50 seconden de sprint om de derde plek. De 32-jarige Brit Chris Froome (Sky) behoudt de gele leiderstrui. Hij heeft twaalf seconden voor op zijn Welshe ploegmaat Geraint Thomas. De Italiaan Fabio Aru is op veertien seconden derde. Serge Pauwels is met een achttiende plaats de beste Belg in de stand.

Na enkele bijzonder langdradige vlakke etappes stond de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk bol van de wedstrijdwissels. De Belgen lieten zich zien met bijzonder veel aanvalswerk. Greg Van Avermaet, Serge Pauwels en Jan Bakelants reden bijna de hele dag in de vuurlinie. Vijftig kilometer voor de finish reden de drie Belgen aan de leiding in een vlucht van acht renners. Pauwels was ook lange tijd virtueel geletruidrager.

De Sky-ploeg van gele trui Chris Froome liet niet begaan. Dankzij indrukwekkend kopwerk van vooral de Pool Michal Kwiatkowski bleef de voorsprong van de vluchters beperkt. Enkel door een stuurfout van Froome en Geraint Thomas, die zonder veel erg van de weg gingen, stokte het tempo in het peloton even en ging de voorsprong van de leiders boven de drie minuten.

Voorin viel de beslissing op de laatste klim van de dag, een col van eerste categorie. Van Avermaet en Bakelants kwamen er in de problemen. De Ier Nicolas Roche was de eerste om een aanval op te zetten. Toen die werd geneutraliseerd, was Lilian Calmejane de volgende om het te proberen. De Nederlander Robert Gesink zat de 24-jarige Fransman op de hielen, maar slaagde er niet in de kloof volledig te dichten. Pauwels betaalde zijn vele inspanningen duur en werd net als Van Avermaet en Bakelants teruggegrepen door de groep Froome.

In de heuvelachtige finale na de slotklim werd het toch nog spannend, omdat Calmejane geplaagd werd door spierkrampen. Omdat ook Gesink door zijn beste krachten heen zat, kon de Fransman voorin zijn solo toch succesvol afwerken. Na een rit in de Ronde van Spanje vorig jaar en zes kleinere overwinningen eerder dit seizoen pakt de Fransman zo zijn grootste zege uit zijn loopbaan. Gesink werd tweede, de Fransman Guillaume Martin bezorgde het Belgische Wanty-Groupe Gobert met een late uitval nog de derde plaats. Zijn ploegmaat Thomas Degand was de beste Belg in de rituitslag op de 24e plaats.

Op een lichte prik van de Ier Daniel Martin na beperkten de favorieten zich tot het volgen van de Sky-trein. Niemand van de klassementsrenners kon tijd terugwinnen op Chris Froome. Zondag wacht een belangrijke dag voor de Tourfavorieten: een loodzware bergrit van 181 kilometer met onder meer drie cols buiten categorie. De finish ligt in de vallei in Chambéry.

In het puntenklassement deed groenetruidrager Marcel Kittel (Quick-Step) een goede zaak door aan de tussenspurt verder uit te lopen op zijn naaste belager Arnaud Démare. De Franse kampioen is ziek en fietste de hele rit voor de bezemwagen uit, maar kon toch finishen binnen de tijdslimiet. Calmejane is de nieuwe eigenaar van de bolletjestrui en kreeg ook de Prijs van de Strijdlust, Simon Yates (Orica-Scott) blijft in het wit als beste jongere.

.

bron: Belga