Meer dan één zelfdoding per maand in de Belgische gevangenissen

Meer dan één zelfdoding per maand in de Belgische gevangenissen

Tussen 2000 en 2016 hebben 262 gedetineerden zelfmoord gepleegd binnen de gevangenismuren. Dat betekent dat op één op de drie overlijdens in de Belgische gevangenissen een zelfdoding is, zo meldt de VRT-nieuwsredactie zaterdag op basis van een studie van de UGent. De cijfers liggen acht keer hoger dan bij de rest van de Belgische bevolking. Gemiddeld vindt er meer dan één zelfmoord per maand plaats in de cel. En mogelijk gaat het nog om een onderschatting, want sommige zelfdodingen kunnen als ongeval in de statistieken komen (bijvoorbeeld een overdosis).
Een vijfde van alle zelfmoorden gebeurt binnen de eerste maand na opsluiting in de gevangenis. “De overgang van de vrije samenleving naar de gevangenis valt de meeste gevangenen zwaar. Ze verliezen plots hun vrijheid, maar ook sociale ondersteuning”, legt onderzoeker Louis Favril uit.
Opvallend is ook dat een op de tien zelfdodingen plaatsvindt in een veiligheids- of isolatiecel. Dat komt omdat de gevoelens van angst en depressie in afzondering vaak extra versterkt worden, wat het risico op zelfdoding verhoogt.
Er bestaan nog geen overkoepelende richtlijnen over zelfmoordpreventie in de gevangenissen, zegt de VRT-nieuwsredactie.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.bron: Belga