G20-top in Hamburg – Macron kondigt nieuwe klimaattop in Parijs aan

G20-top in Hamburg - Macron kondigt nieuwe klimaattop in Parijs aan

De Franse president Emmanuel Macron gaat op 12 december een nieuwe klimaattop in Parijs organiseren. Dat heeft hij duidelijk gemaakt na afloop van de G20-top in Hamburg. Macron deelde aan de journalisten mee dat hij in de Franse hoofdstad nieuwe doorbraken wil realiseren in de strijd tegen de klimaatverandering. Hij zal zich daarbij vooral richten op de financiële aspecten van het klimaatakkoord.

De nieuwe bijeenkomst komt er zo twee jaar na de vorige klimaattop in Parijs. Toen kwamen bijna tweehonderd landen overeen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo willen ze de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tot minder dan twee graden Celsius beperken. Daarnaast werden toen engagementen gemaakt over een groen klimaatfonds, waarop de meest kwetsbare landen een beroep kunnen doen wanneer ze met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden.De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder wel al laten weten dat hij zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs. Macron benadrukte zaterdag echter dat hij nog altijd hoopt om Trump te kunnen overtuigen om terug te komen op die beslissing.

Overigens is het nog niet helemaal duidelijk in welke mate Macrons nieuwe klimaattop complementair is met de eerder al vastgelegde COP23, de klimaattop die in november zal plaatsvinden in Bonn.

bron: Belga