G20-top in Hamburg – Laatste grote betoging in Hamburg beëindigd

G20-top in Hamburg - Laatste grote betoging in Hamburg beëindigd

De laatste grote betoging tegen de G20-top in de Duitse stad Hamburg is zaterdagavond officieel afgelopen. De betoging “grenzeloze solidariteit in plaats van G20”, die mee georganiseerd werd door de partij Die Linke, verliep grotendeels rustig. Volgens de organisatoren hebben zaterdag in totaal 76.000 mensen deelgenomen aan de protestmars, maar de politie houdt het op 50.000.
De betogers protesteerden onder meer “tegen het grote aantal migranten dat verdrinkt in de Middellandse Zee, tegen de enorme defensie-uitgaven, tegen de sociale ongelijkheid en tegen de leugens over klimaatverandering”. Als gevolg van de rellen en het geweld van de voorbije dagen werd ook opgeroepen tot kalmte.
Volgens de politie verliep de betoging doorgaans behoorlijk rustig. Toch waren er opnieuw enkele incidenten. Zo heeft de politie enkele “bekende daders” uit de massa moeten halen. De agenten werden met flessen bekogeld en dreven daarop, met behulp van de wapenstok en het waterkanon, de herrieschoppers uit elkaar. Vier politiemensen zijn lichtgewond geraakt.
Eerder waren er ook al enkele rellen geweest toen de politie en de organisatoren aan enkele gemaskerde demonstranten hadden gevraagd om hun gezicht te laten zien. De actievoerders weigerden daarop in te gaan en sloegen met stokken op de agenten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de rellen van de voorbije dagen veroordeeld. Ze zegt dat haar regering zal bekijken hoe de gewonden “op de snelste en minst bureaucratische manier” bijstand kunnen krijgen.

bron: Belga