G20-top in Hamburg – 76.000 betogers op laatste dag G20-top

G20-top in Hamburg - 76.000 betogers op laatste dag G20-top

Op de laatste dag van de G20-top in de Duitse stad Hamburg, zijn in totaal 76.000 mensen op straat gekomen. Dat zegt Attac, een van de organisatoren van de protestacties. Er worden opnieuw enkele ongeregeldheden met de politie gemeld. Linkse organisaties en andersglobalisten hadden opgeroepen tot het nieuwe protest tegen de bijeenkomst van de twintig grootste economieën. De betogers verzamelen zich in de wijk St.Pauli, waar de voorbije dagen al rellen waren uitgebroken. Ze roepen op tot een “grenzeloze solidariteit in plaats van een G20”.

Volgens het Duitse persbureau dpa is er opnieuw onrust bij de protestmars van zaterdag. Er ontstonden rellen toen de politie en de organisatoren aan enkele gemaskerde demonstranten vroegen om hun gezicht te laten zien. De actievoerders weigerden daarop in te gaan en sloegen met stokken op de agenten.

Volgens de politie zijn tot en met zaterdagnamiddag (15.00 uur) in totaal 213 agenten gewond geraakt bij de rellen tegen de G20-top. Een politiewoordvoerder stelt dat agenten met katapulten beschoten werden en dat er stenen naar de politie werden gegooid. Verschillende agenten liepen daarbij breuken of andere verwondingen op. Een van de herrieschoppers zal zaterdag zelfs worden voorgeleid op verdenking van poging tot doodslag.

Op de persconferentie na de slotbijeenkomst veroordeelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de rellen, waarvoor “geen enkele rechtvaardiging” bestaat. Ze zegt dat haar regering zal bekijken hoe de gewonden “op de snelste en minst bureaucratische manier” bijstand kunnen krijgen.

Tegelijkertijd verdedigde Merkel de beslissing om de G20-top in Hamburg te houden. Ze benadrukte dat de stad onder meer werd gekozen “voor haar hotelcapaciteit.”

bron: Belga