Zeven films om met je kroost te gaan bekijken

Despicable Me 3
Foto Universal Pictures

Je kent het fenomeen: de grote vakantie is aangebroken en plots moet je op zoek naar geschikte activiteiten voor het hele gezin. Waarom niet eens een filmpje meepikken? In juli en augustus staat namelijk een flink aantal titels op het programma waar iedereen van kan meegenieten, jong en oud. We hebben ze even op een handig rijtje gezet.

Despicable Me 3

Despicable Me 3
Foto Universal Pictures

Kort geknipt: De verdere avonturen van Gru en zijn Minions.Het verhaal: Gru zit in de put als hij zijn job bij de Anti-Schurken Liga kwijtraakt en de Minions hem in de steek laten. En dan staat plots een man aan de deur die zichzelf voorstelt als Dru, de tweelingbroer die Gru’s moeder altijd voor hem verborgen heeft gehouden.

Leuk om te weten: Als de stem van de nieuwe slechterik in deze film je bekend in de oren klinkt, is dat geen verrassing. Je hoort Trey Parker aan het werk, de helft van het brein achter het geweldige ‘South Park’ en daar verantwoordelijk voor de stem van onder meer de vuilgebekte Eric Cartman, de beminnelijke Stan, de gehandicapte Timmy en leraar Mr. Garrison.

Uit op 5 juli

100% Coco

100% Coco
Foto R.V.

Kort geknipt: Het eerste bioscoopoptreden van een excentriek mode-icoon.

Het verhaal: Coco is 13 jaar oud, gek op mode en ze houdt er een heel eigen stijl op na. Omdat ze uitgelachen wordt op school besluit ze haar smaak te verbergen. Maar ze begint wel een anonieme modeblog, en die wordt tot haar grote verbazing een groot succes.

Leuk om te weten: Coco is het tiende meisje dat de Nederlandse schrijfster Niki Smit opvoerde in haar boekenreeks ‘100%’. Ze begon met Nina en later volgden nog onder meer Lola, Bo, Fee, Mila, Beverly en Julia. De boeken gaan allemaal over tienermeisjes en mode. Geen toeval want Niki Smit was vroeger hoofdredacteur van een tienerwebsite en een modeblog.

Uit op 5 juli

Brandweerman Sam: UFO Alarm

Speeltijden Brandweerman Sam: UFO alarm
Foto R.V.

Kort geknipt: Dappere pompier stapt over naar het witte doek.

Het verhaal: “Hoort hij de alarmbel gaan / Dan komt Sam er heel snel aan / Als je vastzit, roep hem dan / Want hij helpt zo goed hij kan”. Wie ‘Brandweerman Sam’ kent, kan het liedje perfect meezingen. In zijn eerste bioscoopfilm krijgt Piekepolder, het thuisdorp van Sam, het bezoek van een vliegende schotel. Maar Sam en zijn vrienden vermoeden al snel dat er iets anders aan de hand is.

Leuk om te weten: Brandweerman Sam werd bedacht door twee mannen uit Wales die zelf ooit bij brandweer zaten. De avonturen van hun held zijn gebaseerd op hun eigen belevenissen en ervaringen.

Uit op 12 juli

Cars 3

Cars 3
Foto Disney

Kort geknipt: De nieuwe film van Pixar.

Het verhaal: Lightning McQueen staat voor de grootste uitdaging uit zijn carrière: het besef dat zijn beste dagen misschien wel achter hem liggen. Moet hij zijn wielen aan de wilgen hangen? Of maakt hij nog een comeback?

Leuk om te weten: Een van de belangrijkste rollen is weggelegd voor Doc Hudson, de auto die in de eerste film Lightning McQueen leerde hoe hij een succesvolle racewagen moest worden. Net als toen heeft Doc de stem van de legendarische acteur Paul Newman, en dat is niet zo vanzelfsprekend als je weet dat de man negen jaar geleden overleed. De ‘nieuwe’ dialogen komen uit de lange improvisaties die Newman uit zijn mouw schudde voor de eerste ‘Cars’.

Uit op 26 juli

Bigfoot Junior

Bigfoot Junior
Foto Studio Canal

Kort geknipt: Tienerjongen met een harige vader.

Het verhaal: Adam, een jongen van een jaar of 12, zit vol vraagtekens. Hoe komt het dat zijn haar altijd zo lang en warrig is? Waarom groeien zijn voeten soms plots? En wat is er met zijn vader gebeurd toen Adam nog een baby was? Al die vragen zijn met elkaar verbonden, en het antwoord zit diep in de bossen verscholen.

Leuk om te weten: Het scenario van ‘Bigfoot Junior’ werd geschreven door twee Amerikanen die eerder al meewerkten aan onder andere ‘Despicable Me’ en ‘Ice Age 4’ en die momenteel twee sequels op ‘De notenkraak’ in elkaar steken. Niet slecht als je weet dat ‘Bigfoot Junior’ een Belgische productie is.

Uit op 2 augustus

The Emoji Movie

The Emoji Movie
Foto Sony Pictures

Kort geknipt: Van je smartphone naar de bioscoop.

Het verhaal: Wist je dat de emoji’s waarmee je je berichtjes opleukt echt leven? In deze film maken we kennis met een ‘Meh’-emoji die sukkelt met een levensgroot probleem: hij kan meer dan één emotie uitdrukken en het lukt hem niet om zijn gevoelens onder controle te krijgen.

Leuk om te weten: De Kaka-emoji (welbekend bij Miss België Romanie Schotte) wordt van stem voorzien door niemand minder dan Patrick Stewart, wereldberoemd door zijn rol als professor X uit de ‘X-Men’-films. De grap is dat hij klinkt als een beleefde en welbespraakte Brit, wat je uiteraard niet meteen zou denken van een emoji met zijn profiel.

Uit op 9 augustus

Les as de la jungle

Les as de la jungle
Foto SND

Kort geknipt: Beestenboel in het oerwoud.

Het verhaal: Al vele jaren verdedigen Maurice (een kruising tussen een tijger en een pinguïn), zijn geadopteerde zoon Junior (een clownvis in een bokaal), Miguel (een blauwe gorilla), Gilbert (een geleerd spookdiertje) en Batricia (een vleermuis) de jungle tegen allerlei gevaren. Maar nu moeten ze het opnemen tegen de gemene koala Igor en diens bende bavianen.

Leuk om te weten: ‘Les as de la jungle’ is gebaseerd op een gelijknamige tv-serie met afleveringen die telkens 1 minuut duren. De helden doken ook al twee keer op in een langer avontuur van ongeveer drie kwartier. Benieuwd of ze ook een volwaardige langspeelfilm kunnen torsen.

Uit op 9 augustus

 

Ruben Nollet