Tour de France - Patrick Lefevere trots op dertigste ritzege

door
Belga
Leestijd 3 min.

"Met het blote oog kon je niet zien of Marcel won", reageerde Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors vrijdag op de ritzege van Marcel Kittel. "Maar dat doet er niet toe: we hebben onze derde overwinning beet. Het is onze 30e overwinning met de ploeg in de Tour de France en daar ben ik wel trots op." Kittel won vorig jaar één rit in de Tour, nu heeft hij er al drie op de teller. "Vorig jaar wilden we ook de zege en het geel in de eerste etappe naar Mont-Saint-Michel, maar toen lukte het niet", verklaarde Lefevere. "Vervolgens was er ook geen zege in de tweede rit. Dan krijg je stress in de ploeg en wordt het allemaal wat moeilijker. Nu heb je meteen die zege en lukt het daarna allemaal wat beter. Marcel koerst ook met veel vertrouwen."

Lefevere vindt niet dat het groen een doel moet zijn voor Kittel, nu hij de trui om de schouders heeft. "Neen, ik denk dat het meegenomen is, maar hij moet gewoon voortdoen zoals hij bezig is, proberen etappes te winnen en dan komt het groen vanzelf meer in zicht. Het is niet de bedoeling dat hij zich hier de nek afrijdt en de rest van het jaar geen prijs meer rijdt. Laat ons focussen op ritzeges, we hebben er al drie, dat is heel mooi. Ik verkies het dag per dag te bekijken. Groen is natuurlijk mooi, en als hij blijft winnen, komt dat groen steeds dichter en hoeven we ons niet te veel bezig te houden met die tussensprinten."

Fernando Gaviria won vier ritten in de Giro en klopt stevig aan de deur. Het moet voor de Duitser de voorbije weken niet evident geweest zijn om rustig te blijven. "Er mag een beetje concurrentie zijn", vindt de manager. "Dat houdt iedereen wakker, maar het moet een gezonde concurrentie blijven. Waarom zou een team als Quick-Step Floors geen twee sprinters kunnen houden? Er zijn drie grote rondes en er zijn verschrikkelijk veel koersen die op een sprint eindigen. Als ik Marcel kan betalen, houd ik hem graag in het team. Maar je moet geld hebben natuurlijk, nu wordt hij alsmaar duurder."

De manager zat midden juni al met Kittel samen in de Ster ZLM Toer. Toen werden de gesprekken niet afgerond. "Ik beslis niet over de budgetten die ik krijg. Het zijn de sponsors die daarover gaan en tot nu toe is het nog allemaal een beetje vaag en is het nog altijd niet getekend. Als ik renners laat tekenen, is het op mijn eigen risico, want ik ben de CEO. Ik zou niet willen dat we de bankgarantie moeten aanspreken om de renners te betalen, als we geen ploeg hebben."

Over de toekomst van de ploeg blijft Lefevere vaag. "De contracten voor de toekomst zijn niet rond en alles moet nog gefinaliseerd worden." Wel bevestigde hij dat Philippe Gilbert voor twee jaar heeft bijgetekend. "Dat risico heb ik genomen. Ik ben de CEO van de ploeg en ik kan het risico nemen om iemand te laten tekenen, zelfs als ik geen contracten heb. In het 'worst case scenario', kan je mij volgend jaar onder een brug in Parijs vinden als clochard. Ik had gehoopt alles gisteren rond te hebben, maar de dingen gaan niet zo snel als iedereen wel denkt."

.

bron: Belga