Sven Gatz: "Zien of hervorming nageleefd wordt en tot efficiënter bestuur leidt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"We moeten nu zien of de hervorming die het Brussels stadsbestuur heeft beslist goed wordt nageleefd en of die het bestuur efficiënter maakt". Dat stelt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) in een reactie op de beslissing van het Brussels schepencollege om fors te snoeien in het aantal organisaties en mandaten. Hij verwijst ook naar het hoofdstedelijk gewest en de hervormingen die daar worden voorbereid. Zo is in het Brussels parlement een werkgroep Politieke Vernieuwing aan de slag en legde Brussels minister-president Rudi Vervoort gisteren op de ministerraad een nota voor om een strenge decumul in te voeren en het aantal schepenen met meer dan 40 procent in te krimpen.

Sven Gatz staat achter de idee om het aantal schepenen terug te dringen, maar ook het aantal raadsleden moet naar omlaag. Hij benadrukt dat in de plannen van Vervoort de burgemeesters en overtallige Vlaamse schepenen gespaard blijven.

Dat de Brusselse hervormingen er maar langzaam komen, heeft voor de Brusselse Open Vld'er vooral te maken met cdH-voorzitter Benoît Lutgen, die met zijn aankondiging dat hij niet langer met de PS wil besturen in de deelstaten voor een politieke crisis in Franstalig België heeft gezorgd.

bron: Belga