Marcel Kittel kan vandaag het recordaantal ritzeges van Erik Zabel evenaren

BELGA PHOTO DIRK WAEM

Marcel Kittel en André Greipel kunnen vandaag in de zevende rit van de Tour de France recordhouder worden wat betreft aantal Duitse tourritzeges. Wie staat nog in die lijst?

Kittel won gisteren op indrukwekkende wijze zijn tweede rit deze Tour. Hij heeft in totaal nu elf ritzeges, net als Greipel. Daarmee zijn ze de meest succesvolle nog actieve renners in de ranglijst van aantal ritzeges na Mark Cavendish.

 

Het Duits record staat momenteel nog op naam van Erik Zabel, die in zijn carrière twaalf ritten won. Hij won wel zes keer de groene trui, een kleinood dat noch Greipel noch Kittel al naar huis mochten meenemen. Zabels erelijst is ook heel wat indrukwekkender dan die van het tweetal, dus de beste Duitse sprinter zullen ze vandaag niet worden.

 

De meest succesvolle nog actieve sprinter is Mark Cavendish. Hij staat op de tweede plaats op de eeuwige ranglijst, met dertig ritzeges, toch heel wat hoger dan de 21ste plaats van Greipel en Kittel. Door zijn opgave na een valpartij eerder deze Tour mist Cav wel een mooie kans om dichter bij eeuwige recordhouder Eddy Merckx te komen. Die heeft er nog vier meer. Zal de Brit dat aantal ooit evenaren? Het kan, maar het zal erom spannen. Hij is tenslotte toch al 32 jaar oud.

 

Welke Belgen staan nog in de top 20? Op de twaalfde plaats vinden we Freddy Maertens met vijftien etappezeges. De spurtbom uit Lombardsijde heeft overigens ook het grootste aantal ritzeges in één Tour op zijn naam staan. In 1976 won hij er maar liefst acht. Dat record deelt hij met Eddy Merckx en Charles Pélissier. Op de veertiende plaats staat Jean Aerts met twaalf ritoverwinningen. De Brusselse sprinter presteerde dat tussen 1930 en 1935. De vierde Belg in de top 20 is Philippe Thys, met eveneens twaalf ruikers. Thys won ook drie keer het eindklassement en is daarmee de tweede meeste succesvolle Belgische renner in de Ronde van Frankrijk na de alomtegenwoordige Eddy Merckx.