Russische oppositiepoliticus Navalny opnieuw vrij

Russische oppositiepoliticus Navalny opnieuw vrij
Russische oppositiepoliticus Navalny opnieuw vrij

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is opnieuw vrijgelaten. Hij zat 25 dagen in administratieve aanhouding omdat hij in juni een grootschalige manifestatie tegen corruptie had georganiseerd in de straten van Moskou, die door de autoriteiten was verboden.
Zijn woordvoerster Kira Jarmisj had vrijdag op Twitter een foto van Navalny geplaatst en het nieuws van zijn vrijlating wereldkundig gemaakt. Volgens haar had de politie hem op het laatste moment overgebracht naar een ander detentiecentrum voor zijn vrijlating, ver van de camera’s en journalisten.

Navalny is een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Volgend jaar in maart wil hij deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Zijn politieke toekomst blijft weliswaar onduidelijk. Volgens de centrale kiescommissie is hij immers niet geschikt om deel te nemen aan de verkiezingen, omdat hij een veroordeling voor corruptie heeft opgelopen.De oppositiepoliticus had opgeroepen om massaal op straat te komen tegen de corruptie in Rusland. Aan de betogingen in de hoofdstad en in andere steden vorige maand namen duizenden mensen deel. Zelf maakte hij het niet mee: hij werd opgepakt voor zijn huis, omdat hij had opgeroepen tot “ongeoorloofde” betogingen. De autoriteiten hadden wel toestemming gegeven voor betogingen op bepaalde plaatsen, maar Navalny riep toch op tot protesten elders.

Bron: Belga