EK skeeleren - Belgische skeeleraars voegen vier medailles toe aan verzameling

door
Belga
Leestijd 3 min.

De eerste dag van de wegraces tijdens de Europese titelstrijd skeeleren in de haven van de Portugese stad Lagos heeft de Belgen goud, twee maal zilver en brons opgeleverd. Goud was er voor de jongste skater van de ploeg, B-junior Jason Suttels. Sandrine Tas voegde twee zilver toe aan haar verzameling. A-junior Indra Médard eiste het brons op. De totale Belgische medaille-oogst komt daardoor op veertien: vijf keer goud, zeven keer zilver en twee keer brons. Alleen skaters van Italië en Frankrijk mochten (veel) vaker het erepodium beklimmen. Met medailles op zeer uitenlopende onderdelen toonde de 21-jarige Tas aan een echte allrounder te zijn. Dat ze in het voorseizoen enige wedstrijden miste wegens ziekte, is aan de EK-resultaten niet te merken.

Tas kon op de afvallingskoers over 20 kilometer niet helemaal goed maken wat eerder op de dag was fout gegaan. De West-Vlaamse met de karakteristieke staart kon zoveel aanvallen als ze wilde, in de laatste ronde bleek Fransesca Lollobrigida toch sneller. De Italiaanse behaalde haar vijfde titel.

De 100 meter was niet naar de wens van Tas gegaan. Ze finishte te vroeg, waardoor de Oostenrijkse Vanessa Herzog twee tienden van een seconde eerder de eindstreep passeerde. "Maar dat was niet de reden voor de nederlaag", zei ze achteraf. Volgens Tas was de race al mislukt door drie missslagen. In ieder geval was ze in de serie bijna een halve seconde sneller geweest.

Suttels veroverde zijn derde titel. De jongeman uit Heverlee, clubgenoot van Bart Swings (die donderdag langs de kant bleef) lijkt zich te ontwikkelen naar zijn grote voorbeeld. In de afvallingskoers over 15 kilometer bleven uiteindelijk vijf skaters over. Naast Suttels, twee Fransen, een Italiaan en een Nederlander. Suttels verwees in de spurt de Fransman Baptiste Allain naar de tweede en de Italiaan Alessio Rossi naar de derde plaats.

"Wat Jason op de lange afstanden laat zien, is van zeer hoog niveau", liet bondscoach Kwinten Tas eerder deze week weten. "Hij is zeker een beloftevol renner." Geïnspireerd door zijn jonge collega volgde de iets oudere Médard het peloton in de 20 km afvalling voorbeeldig en moest hij slechts in de Italianen Daniele di Stefano en Edoardo Querano zijn meerdere erkennen.

Als enige uit de Belgische ploeg had Tas zich geplaatst voor de finale op de 100 meter, een onderdeel dat nog slechts enkele jaren op het EK-programma staat. Stien Vanhoutte en Anke Vos, beiden toch eigenlijk meer specialist op de sprint dan Tas, verloren in de halve eindstrijd van Herzog. Bij de mannen strandde Mathias Vosté al in de reeks, junior Tibo Vanhove in de halve finale.

Wie op de 100 meter zo ongelukkig was in de middelste baan van het wegparkoers te starten, was in het nadeel. De desbetreffende skater liep de kans weg te glijden door de tape die over een put was geplakt. Het overkwam de Nederlander Gerrie van Lingen, die er een liesblessure aan over hield. "Dat is echt shit", luidde het commentaar van zijn coach, de Belg Frank Fiers.

bron: Belga