Amnesty bestrijdt Trumps inreisverbod met “No Ban No Wall” reisstickers

Amnesty International deelde in het Brusselse Zuidstation reisstickers met het opschrift “No Ban No Wall” uit aan alle reizigers die voorzien waren van bagage. De mensenrechtenorganisatie hoopt via deze solidariteitsactie de stickers over de hele wereld te verspreiden als antwoord tegen Trumps inreisverbod. “Op het moment dat we onze valiezen aan het inpakken zijn en het voor ons makkelijk is om naar het buitenland te reizen, hebben duizenden personen die vrijheid niet door het discriminerende en haatdragende decreet van Donald Trump”, stelt Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty International België.

De stickers worden dan ook bewust bij de start van de zomervakantie uitgedeeld in het Brusselse Zuidstation, waar vele reizigers passeren op hun weg naar de luchthaven. Met de No Ban No Wall sticker wil de mensenrechtenorganisatie een solidariteitsgolf op gang brengen en zichtbaar maken dat zo’n “moslimban” niet menselijk is. Amnesty zal daarom nog de hele zomer reisstickers uitdelen op festivals en andere evenementen.Door het inreisverbod kunnen vluchtelingen in het algemeen en mensen uit de zes landen (Iran, Syrië, Libië, Jemen, Somalië en Soedan) de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd worden.

Trumps inreisverbod werd in eerste instantie afgewezen vanwege zijn discriminerende karakter, maar eind juni werd het dan toch gedeeltelijk goedgekeurd door het Amerikaanse Hooggerechtshof. In oktober buigt het Hooggerechtshof zich opnieuw over de kwestie.

bron: Belga