Aantal telewerkers op acht jaar tijd verdubbeld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Telewerken in ons land zit in de lift. Vorig jaar werkten 586.000 werknemers minstens één dag per maand op een andere locatie dan hun gewone werkplek. Minister van Werk Kris Peeters herhaalt dat hij werk wil maken van een recht op deconnectie: werknemers zouden de kans moeten krijgen om met hun werkgever afspraken te maken over bereikbaarheid. Door de files zetten grootbanken steeds meer in op telewerken. De krant De Tijd schreef vrijdag dat BNP Paribas Fortis zijn personeel tegen 2020 gemiddeld twee dagen per week thuis wil laten werken.

Maar ook elders zit het telewerk in de lift. Vorig jaar werkte 12,9 procent van de Belgische werknemers minstens één dag per week vanop een andere locatie dan de gewone werkplek. In 2008 was dat maar 6,6 procent.

Volgens minister Peeters ebt het wantrouwen tegenover telewerk stilaan weg. "Het besef groeit dat telewerken zowel voor de werknemer als de werkgever voordelig kan zijn", zegt Peeters. De evolutie brengt echter ook risico's met zich mee: omdat werknemers ook vaker buiten de gewone kantooruren met hun werk verbonden zijn, dreigt de grens tussen werk en privéleven te vervagen.

"Ik ga werk maken van een recht op deconnectie, zoals dat in Frankrijk al bestaat", zegt Peeters. "De bedoeling is niet om een absoluut recht op deconnectie in te voeren dat de werknemer dwingt om zich te deconnecteren, maar wel om het recht te geven de kwestie bespreekbaar te maken binnen een onderneming".

bron: Belga