Loonakkoord doet rust terugkeren bij De Lijn

Belga / K. Debecker

De directie en de drie vakbonden bij De Lijn hebben een akkoord bereikt over een loonsverhoging van in totaal 1% in 2018, gespreid over twee etappes in januari en november. Dit jaar komt er evenwel niets bij. “Na de vierdaagse staking zal de rust nu terugkeren”, maakt De Lijn-topman Roger Kesteloot zich sterk.

Het akkoord komt er na de staking van vorige vrijdag tot en met maandag bij de openbaarvervoermaatschappij in heel Vlaanderen. Het twistpunt van de sociale onvrede waren de lopende cao-gesprekken.

Werkzekerheid

De bonden vroegen de maximale opslag van 1,1% die de sociale partners op nationaal intersectoraal niveau onderhandeld hebben. De vakbonden willen die ingevuld zien, maar de directie wil 1% geven, waarvan de helft via een bonus. Die bonus is dus afgevoerd.

ACOD is tevreden dat er een nieuw loonakkoord is, onder meer omdat de directie werkzekerheid biedt voor alle personeelscategorieën gedurende de looptijd van het akkoord, tot eind 2018.

Sociale vrede

In de laatste paragraaf van het akkoord beloven de vakbonden sociale vrede. Nieuwe stakingen zitten er dus niet aan te komen.

“De nieuwe cao is goed nieuws voor onze reizigers, onze medewerkers en De Lijn als bedrijf”, zegt directeur-generaal Roger Kesteloot van de vervoersmaatschappij. «Met de twee afgesloten akkoorden keert de rust terug.»

Naast een nieuw loonakkoord is ook afgesproken dat overleg wordt opgestart over een meer soepele arbeidsorganisatie. Dat moet volgend jaar tot een nieuwe overeenkomst leiden.