Vrienden willen elke Belgische gemeente bezoeken

Enkele vrienden uit Mol willen elke Belgische gemeente bezoeken. Ze doopten hun initiatief de ‘Gutmanrace’. Er zijn een tiental deelnemers.

De wedstrijd is genoemd naar de voormalige Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, die tijdens zijn ambtstermijn een bezoek bracht aan alle Belgische gemeenten. Gutman zelf is op de hoogte van de wedstrijd en vindt het fantastisch. Hij zal de hoofdprijs uitreiken. De oud-ambassadeur zit ook in de Facebookgroep van de Gutmanrace en informeerde onlangs nog naar de stand van zaken.

De regels staan duidelijk op papier. Een gemeente telt pas mee als je er iets gedronken hebt. “Als dat kan, moet dat op café of restaurant zijn”, legt initiatiefnemer Stijn Vanhoof uit. “Maar soms lukt dat niet. Zo was in Herstappe het enige café gesloten. Dan hebben we bij mensen aangebeld en hebben we daar thuis iets gedronken.”

Gemeentehuis

“Je komt sowieso boeiende mensen tegen”, gaat hij verder. “Vaak liften we van de ene gemeente naar de andere. Die mensen stellen dan zelf voor om een omweg te maken om nog een extra gemeente aan te doen. In Buggenhout werden we dan weer ontvangen op het gemeentehuis nadat we een schepen waren tegengekomen op straat. In Dendermonde hebben we een rondleiding gekregen van de koster.”

Fietstocht

Heel wat vakantietijd wordt gespendeerd aan de Gutmanrace. Wanneer we deelnemers Dries Hollebekkers en Stijn Vanhoof bellen, zijn ze bezig aan een fietstocht van Halle naar Henegouwen waarmee ze een vijftiental gemeenten aan hun lijstje willen toevoegen.

“We zitten momenteel in Sint-Genesius-Rode, waar we net iets gegeten en gedronken hebben in het enige restaurant”, legt Dries uit. “Op onze fietstocht stoppen we sowieso in elke gemeente om iets te drinken, speciaal voor de race.”

Tienjarenproject

De vrienden zijn al vier jaar met de competitie bezig, sinds oktober 2013. Ze verwachten dat ze toch nog vijf à zes jaar zal duren. “Bekijk het maar als een tienjarenproject”, zegt Stijn. Hijzelf is koploper met 302 gemeenten. De tweede volgt al op ruime achterstand, met 180. In totaal waren er 589 gemeenten toen Gutman zijn tour deed. Die moeten allemaal voor de bijl.

Jelle Mampaey