Zijn druipers binnenkort ongeneeslijk?

Mannen, opgelet. Sommige variaties van de bacteriën die een druiper veroorzaken zijn resistent tegen alle bestaande antibiotica. Voorlopig hebben die specifieke microben ons land nog niet bereikt, maar het is slechts een kwestie van tijd voor dat dat daar verandering in komt.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Wie onbeschermde seks heeft met een persoon met gonorroe, loopt grote kans om nadien zelf ook met de ziekte opgezadeld te zitten. Tot op heden was dat niet echt problematisch. De geslachtsziekte was immers gemakkelijk te genezen met antibiotica.

Experts vrezen nu dat de soa binnenkort onbehandelbaar wordt. Patiënten met gonorroe krijgen meestal twee soorten antibiotica voorgeschreven: ceftriaxon en azithromycine. Dat zijn de twee overblijvende antibiotica die gebruikt kunnen worden tegen bacteriën die tot gonorroe leiden, de zogenaamde ‘gonokokken'.

Slimme bacteriën

Vorig jaar al maakte verschillende artsen uit het Verenigd Koninkrijk gewag van een toenemend aantal behandelingen die niet aansloegen bij patiënten die de bacterie hadden opgelopen in Japan. Ook in Frankijk en Spanje werden er enkele superbugs gevonden. Dat zijn bacteriën met een zeer hoge resistentie tegen ceftriaxon.

“De bacteriën die druipers veroorzaken zijn heel slim. Elke keer als we een nieuwe klas antibiotica gebruiken om infecties te behandelen, veranderen de bacteriën zodanig dat ze ertegen bestand worden”, klinkt het in een persbericht van de WHO.

Toenemend aantal patiënten

De afgelopen vijf jaar is het aantal patiënten met een druiper met 82 procent gestegen in Vlaanderen. De ziekte komt vooral voor bij jonge mannen, die vaak ook duidelijke klachten hebben. Bij vrouwen is het heel wat minder gemakkelijk om de ziekte vast te stellen. Zij hebben geen of minder eenduidige klachten. Het gebruik van een condoom zorgt er gelukkig wel voor dat besmetting voorkomen kan worden.