Zeker tien Vlaamse gemeenten stappen uit Vivaqua

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tien gemeenten uit Vlaams-Brabant hebben beslist om eind dit jaar uit de Brusselse waterintercommunale Vivaqua te stappen. Nog eens vijf gemeenten beslissen later dit jaar. Dat bevestigt Vivaqua na een bericht van de vakbond ACV Openbare Diensten, die duidelijkheid vraagt voor de 122 betrokken werknemers. Volgens Vivaqua is in tien gemeenten de knoop al doorgehakt: Dilbeek, Halle, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel en Zaventem verlaten Vivaqua. In nog vijf Vlaams-Brabantse gemeenten die momenteel nog vennoot zijn, moet de beslissing nog vallen. Het gaat om Drogenbos, Grimbergen, Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem.

Vivaqua-woordvoerster Marie-Eve Deltenre voegt toe dat de beslissingen gevolgen kunnen hebben voor 122 werknemers. Het gaat om mensen die werken in Vivaqua-vestigingen in Sint-Pieters-Leeuw en Zaventem, en Nederlandstalige beambten in ondersteunende diensten zoals hr of boekhouding. De betrokkenen kunnen volgens Vivaqua kiezen of ze bij het bedrijf blijven of de overstap maken naar de gemeenten (of de wateroperator die de gemeenten zullen kiezen).

ACV-secretaris Rudi De Coster vraagt snel duidelijkheid. Hij wijst erop dat de mensen die bij Vivaqua blijven, hun functie zouden kunnen zien verdwijnen. Wie de overstap maakt, heeft volgens hem maar één jaar garantie om zijn financiële arbeidsvoorwaarden te kunnen behouden. De vakbondsman pleit ervoor dat de betrokkenen hun statuut zouden kunnen behouden. Om daarover te kunnen onderhandelen, moet de toekomstige wateroperator (De Watergroep, Farys of eventueel een nieuw te creëren speler) van de verschillende gemeenten eerst bekend zijn.

Eind augustus zouden de gesprekken tussen vakbonden en directie van Vivaqua worden voortgezet. De Coster verwacht in het najaar onderhandelingen met de nieuwe operatoren.

De uitstap van de Vlaams-Brabantse gemeenten heeft te maken met de geplande fusie van Vivaqua en Hydrobru, een intercommunale voor afvalwaterbeheer die enkel in het Brussels gewest actief is. De Vlaams-Brabantse gemeenten zagen die fusie niet zitten omdat Hydrobru volgens hen een zware schuldenlast torst. In mei werd een akkoord bereikt over de uittredingsbepalingen.

bron: Belga