Vier windturbines in Lokeren leveren 5.500 gezinnen energie en 263 omwonenden rendement

Vier windturbines in Lokeren leveren 5.500 gezinnen energie en 263 omwonenden rendement

In het Oost-Vlaamse Lokeren zijn donderdag vier nieuwe windturbines, die energie moeten leveren voor 5.500 gezinnen en waarin via een coöperatieve ook 263 omwonenden participeren, ingehuldigd. “Steeds meer buurtbewoners zijn bereid in een coöperatie te stappen omdat ze geloven in windenergie en er hun voordeel mee doen”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Het Storm-windpark in Lokeren, waarvan de bouw begon begin 2016, ligt naast de E17. De windturbines hebben een gezamenlijk elektrisch vermogen van 9,2 MW en zijn goed voor een jaarlijkse productie van 19.500 MWh aan groene stroom, het equivalent van het jaarverbruik van 5.500 gezinnen. De windmolens hebben een mast van 109 meter en wieken van 41 meter lang, waardoor ze tot 150 meter hoog reiken.

De windturbines werden officieel ingehuldigd door Tommelein, samen met een aantal coöperanten van het windpark. “Elke nieuwe windturbine betekent een stap dichter bij de uitvoering van het Windplan. Het is opvallend hoe het draagvlak voor windmolens sneller groeit: steeds meer buurtbewoners zijn bereid in een coöperatie te stappen omdat ze geloven in windenergie en er hun voordeel mee doen”, zegt Tommelein.
Via de coöperatieve participeren 263 inwoners van Lokeren, Zele, Lochristi en Berlare in het windpark. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 4 tot 6 procent.bron: Belga