Europese ministers zoeken oplossingen voor opflakkerende migratiecrisis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese ministers die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie proberen vandaag een oplossing uit te werken om de opflakkerende migratiecrisis in te dammen. Italië, dat in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan 80.000 voornamelijk Afrikaanse migranten zag arriveren, trok vorige week aan de alarmbel. Wordt Europa opnieuw geconfronteerd met een migratiecrisis? Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) werden sinds 1 januari al 85.183 migranten gered op de Middellandse Zee, minstens 2.247 mensen zouden om het leven gekomen zijn. Het aantal migranten dat in Italië is aangekomen, ligt 19 procent hoger dan vorig jaar. In juni kwamen weliswaar niet meer mensen aan dan in juni 2016, waardoor het IOM voorlopig niet van een dramatische toename wil spreken.

Maar toch roept Italië de hulp van de andere Europese lidstaten in. Het dreigde er vorige week zelfs mee zijn havens af te sluiten voor bepaalde schepen met geredde migranten aan boord. De Europese Commissie nam het initiatief en presenteerde dinsdag een actieplan. Veel nieuwe maatregelen staan daar evenwel niet in. Op hun vergadering in de Estse hoofdstad Tallinn bespreken de Europese ministers van Asiel en Migratie vandaag hoe ze de Italianen kunnen helpen, op basis van het actieplan van de Commissie. Belgisch staatssecretaris Theo Francken (N-VA) toonde zich bij zijn aankomst helemaal gewonnen voor het idee om een gedragscode op te stellen voor ngo's die in de Middellandse Zee opsporings- en reddingsacties uitvoeren. "Ik stelde dat in België drie maanden geleden al voor. Dat leidde toen tot een felle discussie in het parlement. Maar kijk, wat ik toen zei, komt nu uit."

Volgens de Estse minister van Binnenlandse Zaken Andres Anvelt, die de vergadering voorzit, ligt de lat hoog. "We willen een oplossing en een actieplan voor de Italiaanse crisis", zei hij. In het kader van haar actieplan vraagt de Commissie de lidstaten om meer en sneller migranten van Italië over te nemen die recht hebben op internationale bescherming. Maar het is hoogst twijfelachtig of daarover een doorbraak kan worden bereikt in Tallin. Anvelt benadrukte dat ook een efficiënt terugkeerbeleid zeer belangrijk is. "Als we mensen kunnen terugsturen en duidelijk kunnen maken dat het geen zin heeft om naar hier te komen, is dat de beste preventieve maatregel. Legale migratie is een mogelijkheid, maar illegale en economische migratie moeten worden gestopt."

bron: Belga