Zo verlicht je spierpijn na het sporten

Wie ongetraind is of te veel hooi op zijn vork neemt, kan na het sporten last hebben van spierpijn. Maar hoe geraak je daar weer vanaf? 
door
Maarten
Leestijd 2 min.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is spierpijn geen bewijs van een geslaagde training, noch een vereiste om vooruitgang te boeken. Integendeel, als je gebukt gaat onder pijnlijke spieren komt je volgende trainingsessie in het gedrang, en op korte termijn gaan je prestaties net achteruit. Om de herstelperiode te verkorten, kan je volgende tips in het achterhoofd houden.

1. Foamrollen 

Een foamroller is een buisvormig hulpmiddel waarmee je jezelf kan masseren. Door je lichaamsgewicht te verdelen over de roller kan je zelf bepalen hoeveel druk je op bepaalde spieren zet. Foamrollen bevordert het herstel door het verwijderen van zogenoemde 'triggerpoints', pijnlijke 'knopen' in je spieren.

Het geeft ook de doorbloeding een boost, waardoor er meer voedingsstoffen naar je spieren vloeien. Tot slot verbetert het ook de flexibiliteit, al heeft dat minder invloed op spierpijn. Je kan zowel voor als na een training foamrollen. Er bestaan allerlei soorten rollers, die verschillen qua hardheid en al dan niet uitgerust zijn met noppen.

2. Stretchen

Op zich bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat stretchen echt helpt om spierpijn te verzachten, al heeft het wel voordelen. Zo helpt het net als foamrollen om de doorbloeding van de pijnlijke spieren te verbeteren. Stretchen, zowel statisch als kinetisch, vergroot ook de flexibiliteit, wat de prestaties bevordert.

Let wel: als je voor een training stretcht, verminder je de kracht die je kan produceren. Een uitgerekte spier trekt minder hard samen, vergelijk het met een elastiekje dat je net hebt uitgerokken...

3. Eet juist en voldoende

Veel belangrijker dan foamrollen of stretchen is je voeding. Om de spierschade te herstellen heeft je lichaam bouwstoffen (eiwitten) nodig, en ook voldoende energie (calorieën). De maaltijd vlak na je training is daarom de allerbelangrijkste.

Zorg voor hoogwaardige eiwitten en voldoende koolhydraten en gezonde vetten. Maar bedenk vooral: HOEVEEL je eet is belangrijker dan WAT je eet. Al is je dieet nog zo clean, zonder voldoende calorieën kan je lichaam niet optimaal herstellen.

4. Drink water, véél water

Minstens even belangrijk als voldoende eten is voldoende drinken. Water welteverstaan, in industriële hoeveelheden graag. Zowat alle processen in het menselijk lichaam hebben water nodig, dus geldt dat ook voor het herstellen van spierpijn.