Sportpaleis en Lotto Arena zijn milieuvergunning kwijt

Sportpaleis en Lotto Arena zijn milieuvergunning kwijt
Belga / D. Waem

De Raad van State heeft beslist om de milieuvergunning voor het Sportpaleis, de Lotto Arena en Hospitality Center te vernietigen. Volgens de uitbater moeten de zalen de deuren nog niet sluiten.

In het arrest verwijst de Raad naar de parkeerdruk op de buurt, een kwestie die al langer werd aangekaart door de Antwerpse PVDA. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan legt, volgens de Raad, aan de uitbaters van het Sportpaleis “de verplichting op om bij elk evenement de parkeerbehoefte op te vangen op ‘terreinen die gedurende het hele evenement uitsluitend ter beschikking staan van de exploitant'”. Aan die verplichting wordt “niet op afdoende wijze” nagekomen, aldus de Raad.

“Koppen bij elkaar steken”Het Sportpaleis en de Lotto Arena moeten de deuren niet meteen sluiten. Dat zegt Jan Vereecke, een van de toplui van de evenementenlocaties. Hij stelt dat de uitspraak niet-schorsend werkt en dat de koppen bij elkaar worden gestoken. “De Raad van State heeft het besluit van de minister vernietigd”, bevestigt Vereecke. “Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu zes maanden de tijd om tot een nieuwe beslissing te komen. Dit werkt niet schorsend, dus we moeten de deuren nog niet sluiten.”

Volgens Vereecke betekent het arrest dat de Sportpaleisgroep voor de milieuvergunning geen rekening meer mag houden met parkeerplaatsen op het openbaar domein. “Dat is bijna kafkaiaans. Het heet toch openbaar domein? Er zijn in de buurt heel wat parkeerplaatsen. Niemand kan bedoeld hebben dat openbare plaatsen niet mogen worden meegeteld”, klinkt het.

Hij benadrukt ook dat de groep al jaren erg veel moeite doet om bezoekers met het openbaar vervoer te laten komen, en dat zal blijven doen. “We beseffen dat we een verkeersimpact hebben, maar we blijven ons inzetten om die te beperken.”

Afwisselend gebruik zalen

De koppen worden nu bij elkaar gestoken om te zien wat er moet gebeuren. Er zijn al een aantal denkpistes, zoals het Sportpaleis en de Lotto Arena voor bepaalde evenementen niet gelijktijdig gebruiken, of dat er met een verminderde capaciteit wordt gewerkt, waardoor de parkeervraag beperkt wordt. De uitbaters zijn wel verbaasd over het arrest, omdat het advies van de auditeur niet gevolgd werd.