Tour de France – Aru toont Italiaanse driekleur op eerste aankomst boven, Froome neemt het geel over

Tour de France - Aru toont Italiaanse driekleur op eerste aankomst boven

De Italiaanse kampioen Fabio Aru (Astana) heeft de vijfde etappe, de eerste aankomst boven, in de Ronde van Frankrijk (WorldTour) op zak gestoken. Na 160,5 kilometer tussen Vittel en de aankomst boven op La Planche des Belles Filles soleerde Aru naar de zege voor de Ier Daniel Martin (Quick-Step), de Brit Chris Froome (Sky) en de Australiër Richie Porte (BMC). Froome neemt ook het geel over van zijn ploegmakker Geraint Thomas. Al vroeg in de etappe trok een sterke kopgroep op pad. Daarin positioneerden zich met de jarige Gilbert (Quick-Step), De Gendt (Lotto Soudal) en Bakelants (AG2R) liefst drie Belgen. Met ook nog de Fransen Voeckler (Direct Energie), Delage (FDJ) en Perichon (Fortuneo), de Nederlander Van Baarle (Cannondale) en de snelle Noor Boasson Hagen (Dimension Data) aan boord, ontstond een sterk achttal. De Gendt moest bij de eerste meters bergop al snel vooraan afhaken. Gilbert en Bakelants zongen het het langste uit. Zij werden op 4 km van de top gegrepen.

In de groep der favorieten stak Fabio Aru op 2,5 km van de aankomst het vuur aan de lont. De Italiaan zette de favorieten meteen op achterstand en Froome zag zich gedwongen zelf aan te vallen. Quintana (Movistar) en Contador (Trek) gingen (even) overboord, maar verloren aan de aankomst uiteindelijk slechts enkele seconden op Froome (3e) en Porte (4e). Daniel Martin eindigde als tweede, op zestien seconden van Aru. Froome en Porte moesten als derde en vierde twintig seconden prijsgeven.
Donderdag wacht het peloton tussen Vesoul en Troyes 216 overwegende vlakke kilometers. Aan het einde lijken de spurters opnieuw aan zet.bron: Belga