Seoel pleit voor zwaardere sancties tegen Noord-Korea

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zuid-Koreaanse president heeft in Berlijn gepleit voor zwaardere sancties tegen Pyongyang, nadat Noord-Korea gisteren had aangekondigd dat het voor het eerst met succes een intercontinentale raket heeft getest. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is daar ook voor gewonnen. "Noord-Korea moet hier onmiddellijk mee stoppen en wij moeten werken aan zwaardere sancties", tegen het land, verklaarde Moon Jae-In tijdens een persconferentie met Merkel. Hij voegde eraan toe dat de gesprekken daarover met verschillende regeringen gevoerd zullen worden in de marge van de G20-top vrijdag en zaterdag in Duitsland. "Het gaat om een grote bedreiging van het Koreaanse schiereiland en voor de hele wereld", aldus Moon Jae-In, die het ook had over een "provocatie". Toch laat de Zuid-Koreaanse president ook weten voorstander te zijn van een "pacifistische oplossing" van het conflict.

Duits bondskanselier Angela Merkel steunt het idee van zwaardere sancties. Ze zei dat ze met de Zuid-Koreaanse president wil spreken over "de best mogelijke manier om de druk op te voeren". "Het gaat om een kwestie die ons nauw aan het hart ligt omdat we door onze eigen ervaring weten wat het betekent als een land in twee is gesplitst."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond, op de vooravond van de top, een ontmoeting met Moon Jae-In en de Japanse premier Shinzo Abe om te praten over de veiligheid in Azië. De Chinese president Xi Jinping zal op die vergadering niet aanwezig zijn. De lancering van de raket door Pyongyang heeft de spanning tussen de VS en China opgedreven. Het Pentagon liet overigens woensdag weten dat het vertrouwen heeft in de capaciteit van de VS om zich te beschermen tegen de Noord-Koreaanse raketten.

Bron: Belga