Raket Noord-Korea – Pyongyang bevestigt dat langeafstandraket “grote nucleaire kernkop” kan vervoeren

Raket Noord-Korea - Pyongyang bevestigt dat langeafstandraket
Raket Noord-Korea - Pyongyang bevestigt dat langeafstandraket "grote nucleaire kernkop" kan vervoeren

De raket die Noord-Korea dinsdag afvuurde, kan een “grote nucleaire kernkop” vervoeren. Dat heeft het Noord-Koreaanse regime in Pyongyang woensdagochtend zelf verkondigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bevstigde dinsdagavond dat het inderdaad om een intercontinentale raket ging. Hij verwierp “deze nieuwe escalatie van dreiging” van Noord-Korea. “De Verenigde Staten verwerpen met klem deze nieuwe test. De lancering van de langeafstandraket is een bedreiging voor de VS, zijn bondgenoten, de regio en de wereld”, aldus Tillerson.
De Verenigde Staten vroegen dinsdag een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, had een telefonisch onderhoud met haar Chinese ambtsgenoot Liu Jieyi, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit.
Pyongyang maakte dinsdagavond bekend met succes een intercontinentale raket te hebben getest. Rusland en China, die het dichtst staan bij het zeer geïsoleerd regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hebben er dinsdag bij Noord-Korea op aangedrongen een moratorium te installeren op nucleaire testen en het afschieten van ballistische raketten.

Bron: Belga