Nog geen enkele asielzoeker definitief uit opvang geweerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Asielzoekers die de regels in opvangcentra aan hun laars lappen, kunnen sinds juni vorig jaar definitief uit het opvangnetwerk worden gekegeld. Uit een antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op een parlementaire vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) blijkt nu dat dit nog geen enkele keer gebeurd is. Het aantal asielzoekers dat tijdelijk niet meer welkom is in opvangcentra, is dan weer wel fors toegenomen. Een 90-tal asielzoekers maakte het vorig jaar zo bont dat ze tijdelijk werden uitgesloten van opvang, zo blijkt uit het antwoord van de NV-A'er. In 2015 waren dat er 64, in 2015 gebeurde dat slechts 15 keer. Geen enkele asielzoeker maakte het echter zo bont dat hij of zij definitief geen plaats meer krijgt in het opvangnetwerk.

Nochtans had de staatssecretaris de regels vorig jaar aangepast: de sancties voor asielzoekers die ernstige overtredingen begaan tegen de regels van de opvangcentra werden uitgebreid. Sinds 9 juni 2016 kunnen asielzoekers niet alleen tijdelijk maar ook definitief worden uitgesloten van het opvangnetwerk. De tijdelijke uitsluiting van één maand -tot dan toe de zwaarste sanctie- had volgens de staatssecretaris onvoldoende ontradend effect.

Sinds vorig jaar kunnen asielzoekers bij wangedrag overigens ook hun dagvergoeding, of 'zakgeld', een maand lang verliezen. Die sanctie werd tot nog toe al 94 keer toegepast in de opvangcentra die worden beheerd door Fedasil. Cijfers voor alle opvangstructuren zijn er niet.

Asielzoekers kunnen de sancties aanvechten voor de arbeidsrechtbank. Tussen 2011 en 2016 gebeurde dat zeven keer, maar Fedasil werd in geen enkele zaak veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen of dwangsommen.

bron: Belga