Juncker betreurt woordkeuze bij woedeaanval in Europees Parlement

Is het Europees Parlement “belachelijk”? Een dag na zijn woedeaanval in het Europees Parlement betreurt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn “woordkeuze”, maar het is onder vrienden dat ongemakkelijke waarheden uitgewisseld kunnen worden, zo blikte de woordvoerder van de Commissie woensdag terug op het incident in het halfrond in Straatsburg. Juncker “is een vriend van het Europees Parlement” en nam reeds aan “67 plenaire zittingen” deel, stelde de woordvoerder. “Maar soms zeggen vrienden waarheden die niet noodzakelijk aangenaam om horen zijn”, zo voegde de zegsman toe. Wel heeft de Commissievoorzitter zijn “woordkeuze” betreurd in het gesprek dat hij na het incident had met parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Juncker was uit zijn krammen geschoten omdat slechts een dertigtal parlementsleden was opgedaagd voor een plenair debat over het Maltees voorzitterschap van de Europese ministerraden. “De voornaamste bekommernis van de voorzitter is dat de instellingen alle lidstaten op gelijke voet behandelen”, zo verklaarde de woordvoerder van de Commissie de uithaal van zijn voorzitter.

Juncker nam woensdag overigens niet deel aan het plenaire debat over de prioriteiten van het Estse voorzitterschap. De kleine Baltische staat volgde op 1 juli Malta op als voorzitter van de ministerraden. De Luxemburger was al naar Brussel teruggekeerd om de top met de Japanse premier Shinzo Abe voor te bereiden, aldus de zegsman.

bron: Belga