Wetenschappers ontdekken waarom Romeins beton steviger is dan modern beton

Jarenlang stonden wetenschappers voor een raadsel. Niet alleen was het beton dat de Romeinen gebruikten steviger dan ons beton, bovendien werd het nog sterker na verloop van tijd. Nu hebben ze gevonden waarom dat zo is.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De wetenschappers deden onderzoek naar beton dat in zee gebouwd is. Het is iets om jaloers op te zijn. Nog steeds staan stukken van Romeinse golfbrekers en havens te pronken in het water, terwijl beton dat vandaag in zee gebouwd wordt, morgen alweer verslijt.

Nu heeft men gevonden waarom dat zo is. Het vulkanisch materiaal dat de Romeinen gebruikten in hun cementmengsel, reageert met het zeewater en vormt de kristallen phillipsiet en tobermoriet. Die kristallen versterken het beton en voorkomen scheuren. Hoe langer het beton aan zeewater blootgesteld is, hoe meer mineralen er gevormd worden en hoe steviger het wordt.

"Ik denk dat dit onderzoek ons een volledig nieuw inzicht biedt in hoe beton gemaakt wordt", zei Marie Jackson, een van de onderzoekers, aan The Guardian. Corrosie, de aantasting van het materiaal door het zeewater, wordt doorgaans als iets slechts gezien. Modern beton wordt gemaakt om zo weinig mogelijk te veranderen in de loop van de jaren. Nu blijkt dat corrosie echter ook positieve effecten kan hebben.

Jackson pleit ervoor om Romeins beton te gebruiken bij constructies op zee, zoals de geplande golfbreker van Swansea.