Beleggen voor beginners

beleggen voor beginners

Bewaar jij je geld in een oude sok onder je matras? Heb je een pot goud begraven in de tuin? Of laat je je spaarcenten simpelweg op je bankrekening staan? Op die manier kan je je geld altijd natellen, maar brengt het niks op. Een andere mogelijkheid om met je geld om te springen is beleggen. Een belegging is een vorm van investering waarbij je een som geld voor langere of kortere tijd blokkeert om daarna financieel voordeel te behalen. Alle begin is moeilijk, en daarom zetten we hier enkele beleggingsproducten op een rijtje die je kapitaal volledig beschermen. Met wat deskundig advies ben je er snel mee weg, ook al heb je van beleggen geen kaas gegeten.

1.Tak 21: Pensioensparen

Tak 21 heeft niks met een boom te maken. Dit is de naam van een categorie levensverzekeringen. Zoals de naam doet vermoeden bieden die jou een spaarformule op lange termijn. Wil je beleggen, dan raadpleeg je eerst een adviseur bij jouw bank. Hij bekijkt met jou hoeveel reserve je hebt opgebouwd en of je klaar bent om te beleggen. Is dat het geval, dan zet je je eerste stapjes in de wereld van beleggen met pensioensparen. Deze populaire formule behoudt je levensstandaard wanneer je met pensioen gaat. Je bouwt een kapitaal op dat je bovenop je wettelijk pensioen zal ontvangen en tegelijkertijd profiteer je elk jaar van een belastingvermindering.

Pensioensparen biedt enkele voordelen. Wanneer je op pensioen gaat, profiteer je van de gewaarborgde rentevoet van 1 %. In functie van de resultaten wordt er eventueel een jaarlijkse winstdeling toegekend. Je nettokapitaal, het bedrag dat je opzij zet exclusief taksen en eventuele kosten, is ook gewaarborgd. Je krijgt je gestorte premie dus volledig terug bij je pensioen. Maar ook nu al haal je je voordeel uit pensioensparen. 30 % van je gestorte premie krijg je jaarlijks terug in de vorm van belastingvermindering.

De drempel om aan pensioensparen te doen, ligt laag. Al vanaf €30 per maand oftewel €360 per jaar zet jij je spaargeld opzij. Het maximum bedrag bedraagt €940 per jaar. De minimumlooptijd van het contract is tien jaar.

2. Gestructureerde obligatie

Naast pensioensparen, heb je ook de gestructureerde obligatie om je spaargeld te laten opbrengen. Wil je profiteren van het potentieel van de beurs zonder dat je zich ergens om hoeft te bekommeren? Dat is perfect mogelijk. Je hoeft geen grote sommen te investeren, terwijl je recht hebt op de terugbetaling van 100% van je kapitaal op de eindvervaldag, behalve in geval van failliet van de uitgever. Ook met een klein bedrag kan je investeren in een gestructureerde obligatie. Inschrijven kan al vanaf €100.

De aandelenmarkten zijn constant in beweging en het aanbod wordt hierop afgestemd. Omdat er regelmatig nieuwe uitgiftes worden voorgesteld, kan je altijd van nieuwe marktopportuniteiten profiteren. Elke nieuwe uitgifte is een nieuwe kans. Maar wees er snel genoeg bij, want inschrijven kan slechts gedurende een bepaalde periode.

Beleggen hoeft dus geen Chinees te zijn, zolang er iemand met kennis van zaken jou op weg helpt!