Franse premier wil overheidsbeslag verminderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de financiële situatie in zijn land erg penibel. "Terwijl de Fransen bezorgd toekijken dansen we op een vulkaan, die steeds luider rommelt", zei hij dinsdag tijdens zijn beleidsverklaring voor de Assemblée nationale. De Franse staatsschuld heeft volgens de Franse premier Edouard Philippe "een onhoudbaar niveau bereikt", van 2,147 miljard euro.

Hij kondigde aan de uitgaven in verhouding tot het bruto binnenlands product de komende vijf jaar te zullen verminderen met 3 procentpunten. Het overheidsbeslag, de verhouding van de staatsuitgaven tot het bbp, bedraagt momenteel meer dan 56 procent. "Frankrijk is verslaafd aan overheidsuitgaven. Zoals elke verslaving, lost zij het probleem dat ze probeert te verlichten niet op. En zoals elke verslaving is er moed en de wil nodig om af te kicken", verklaarde Philippe.

Het begrotingstekort wil Philippe dit jaar onder de Europese norm van drie procent houden. Hij kondigde maatregelen aan om de vier miljard euro te vinden die daarvoor nodig zijn. Nadat hij zijn regeerprogramma uiteenzette kreeg hij het vertrouwen van de Assemblée nationale. Van de 577 afgevaardigden stemden 370 voor zijn programma. Philippe kreeg 67 tegenstemmen, terwijl 129 parlementsleden het hielden bij een onthouding.

Bron: Belga