EU-lidstaten mogen UberPop verbieden zonder Brussel in te lichten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lidstaten van de Europese Unie mogen taxidienst UberPop verbieden zonder dat ze dat aanmelden bij de Europese Commissie. Dat stelt advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie vandaag in een advies. De uitspraak is nog niet definitief, maar in de meeste gevallen worden de adviezen door het Hof gevolgd. Via de taxidienst UberPop kunnen klanten via een app een niet-professionele chauffeur contacteren, die hen dan met de eigen auto vervoert tegen een vergoeding. In Frankrijk werd de dienst verboden omdat die in strijd is met de Franse wetgeving rond personenvervoer, zonder dat de Franse autoriteiten het wetsontwerp rond dat verbod hadden voorgelegd aan de Europese Commissie. De rechtbank in Rijsel wilde Uber France vervolgen, maar dat kon volgens het bedrijf niet, omdat het verbod niet werd aangemeld in Brussel. De strafrechter in Rijsel trok daarop naar het Europees Hof van Justitie.

De advocaat-generaal oordeelt nu dat zo'n aanmelding bij de Europese Commissie niet nodig is. "De lidstaten kunnen de illegale uitoefening van vervoersactiviteiten zoals bij UberPop verbieden en strafbaar stellen zonder het wetsontwerp vooraf mee te delen aan de Commissie", klinkt het in het advies. Volgens Szpunar zou dat leiden tot een "onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht, zonder dat daarmee een reële bijdrage zou worden geleverd aan de verwezenlijking van de doelstellingen van die procedure, die bedoeld is om te voorkomen dat de lidstaten maatregelen treffen die onverenigbaar zijn met de interne markt".

UberPop beroert al langer de gemoederen in verschillende Europese lidstaten. De dienst is onder meer verboden in Nederland en Duitsland. In Brussel werd UberPop in 2015 verboden na een klacht van een regulier taxibedrijf, maar het alternatieve taxiplatform is er intussen terug onder de naam UberX. In Frankrijk werkt het Amerikaanse bedrijf voorlopig enkel nog met professionele chauffeurs tot er een definitieve uitspraak is van het Hof.

bron: Belga