Dit wist je nog niet over ‘4th of July’

Amerikaanse kinderen vieren de nationale feestdag op 4 juli
AFP / G. Lurie

In de Verenigde Staten vieren ze vandaag de nationale feestdag, ook wel bekend als Independence Day of simpelweg ‘The 4th of July’. Amerikanen herdenken dan de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, maar ben je ook op de hoogte van deze weetjes? 

1. Op geen enkele andere dag van het jaar worden er in de States meer hot dogs verorberd dan op 4 juli. Naar schatting 160 miljoen worstenbroodjes vliegen dan over de toonbank.2. De Amerikaanse onafhankelijkheid wordt niet alleen in Amerika gevierd. Ook in Denemarken wordt die gebeurtenis elk jaar herdacht.

3. In de Filipijnen is 4 juli ook de nationale feestdag. Het Aziatische land viert dan ook zijn onafhankelijkheid, al kwam die pas in 1946 tot stand.

4. Hoewel de onafhankelijkheid al in 1776 werd uitgeroepen, duurde het tot 1938 voor 4 juli erkend werd als een betaalde feestdag.

5. De Amerikaanse traditie wil dat er op 4 juli met een knuppel tegen een bal wordt geslagen. Er staan m.a.w een heleboel honkbalwedstrijden op het programma.

6. Naast hot dogs hoort er ook vuurwerk bij Independance Day. Over het hele land zijn er zo’n 14.000 professionele lanceerplatformen voorzien.

7. Op 4 juli werd vroeger de Liberty Bell geluid, maar sinds 1846 mag dat niet langer. De klok is zo versleten dat ze enkel nog lichtjes aangeraakt mag worden, dertien keer om precies te zijn.