Vijf redenen waarom je deze zomer regelmatig een dutje moet doen

Vrouw geniet van een dutje
Foto Pixabay

Zolang het niet langer dan een uur duurt, zijn wetenschappers het erover eens: een dutje doen is gezond. Niet overtuigd? Hier zijn vijf redenen waarom je deze zomer best regelmatig een siësta houdt.

1. Een gezonder hartEen dutje doen is goed voor je hart omdat het de bloeddruk vermindert en je cardiovasculair systeem de kans geeft om te herstellen. Een Grieks onderzoek uit 2007 toont aan dat wie drie keer per week een siësta van een half uur doet, tot 30% minder risico loopt om te sterven aan hartfalen.

2. Meer creativiteit 

Overdag slapen geeft je concentratievermogen, geheugen en waakzaamheid een boost, wat je helpt om problemen efficiënter op te lossen. Om die reden zijn dutjes vaste kost in Japanse bedrijven. Werknemers die rond de middag even uitrusten, zijn productiever en bedenken sneller nieuwe ideeën.

3. Slaap inhalen

Door hun drukke levensstijl kampen heel wat mensen met slaaptekort. Een ‘power nap’ kan soelaas bieden na een (te) korte nacht, op voorwaarde dat je maximaal een uur slaapt. Zo pluk je de vruchten van je rustmoment, zonder je komende nachtrust in het gedrang te brengen.

4. Betere weerstand

Een tekort aan slaap leidt tot een verminderde weerstand tegen infecties. Zelfs een kort dutje kan volstaan om hormonen en eiwitten aan te maken die helpen om stress te bestrijden, wat een gunstig effect heeft op het immuniteitssysteem. Het resultaat? Je bent minder vatbaar voor verkoudheden en andere virussen.

5. Minder pijn 

Geloof het of niet, maar slapen heeft een pijnstillend effect. Een dutje kan zo de behoefte aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk verminderen. Een uurtje in dromenland helpt ook tegen migraine en spier- of gewrichtspijnen.